latinica  ћирилица
23/07/2021 |  18:08 ⇒ 20:30 | Autor: SRNA

Cvijanović: Stabilna i jaka Srbija je velika uzdanica za Srpsku

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je poslije sastanka sa ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem da je velika uzdanica za sve u Srpskoj to što je Srbija stabilna i jaka i zna šta radi.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Cvijanović je istakla da su na najvišem mogućem nivou u nekoliko posljednjih godina institucionalna veza, političko razumijevanje i ekonomska podrška koja dolazi iz Srbije prema Republici Srpskoj.

- Koristim i ovu priliku da se zahvalim u ime institucija i građana Republike Srpske na takvoj podršci. Dobro je za nas u Srpskoj znati da postoji Srbija, da je Srbija stabilna i jaka, da zna šta radi, da raspolaže svim alatima kojima je neophodno danas da raspolaže jedna moderna država i to predstavlja veliku uzdanicu za sve nas - rekla je Cvijanović.

Ona je istakla da je, uz sve što Srbija i Srpska rade zajedno, kao što je obilježavanje važnih zajedničkih datuma iz istorije, mnogo i onih praktičnih stvari koje se dešavaju na relaciji Srbija - Srpska.

Cvijanović je izrazila zadovoljstvo što je danas dogovoreno još nekoliko stvari koje predstavljaju iskorak kada je u pitanju zajednički odnos prema zajedničkoj dijaspori, a tiče se jačanje takvih veza, ali i adekvatnog predstavljanja Srpske i Srbije, te očuvanja nacionalnog identiteta u dijaspori.

- Uz punu zahvalnost za sve ono što ćemo raditi zajedno ide i naša podrška iz Republike Srpske svima koji će biti uključeni u ovaj projekat kada je u pitanju školstvo, nacionalna grupa predmeta - srpski jezik, nacionalna geografija, istorija – ono o čemu moramo da učimo našu djecu koja žive izvan Republike Srpske, Srbije ili nekih drugih krajeva u kojima žive Srbi - rekla je Cvijanović.

Ona je izrazila zahvalnost za ekonomsku podršku i pomoć Srbije Republici Srpskoj u prethodnim godinama i podsjetila da je mnogo pokrenutih infrastrukturnih projekata u oblasti saobraćajne infrastrukture i energetike.

- Važno je da se realizuje sve ovo jer to obezbjeđuje bolji život građana, ali je ovo bila i prilika da upoznamo ministra i njegove saradnike o izazovima sa kojima se susreće Republika Srpska, odnosno cijela BiH - rekla je Cvijanović.

Ona je ocijenila da je odluka odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka o nametanju izmjena krivičnog zakona koje predviđaju kažnjavanje negiranja genocida jedan od velikih udaraca BiH.

- Osim što je neadekvatna, neprimjerena demokratskom funkcionisanju i demokratiji uopšte, smatram da je ova odluka apsolutno nazadna i da je nešto što može vratiti BiH mnogo, mnogo godina, pa možda čak i dvije ili tri decenije unazad - rekla je Cvijanović.

Predsjednica Srpske je istakla da je neprihvatljivo da u 21. vijeku neizabrani stranac nameće nešto demokratski izabranim institucijama ili pojedincima.

- Mislim da je ovo početak jedne vrlo teške ere u kojoj će BiH pokazati sve ono loše o sebi, uz sve ono što je pokazivala tokom prethodnih godina. Moja poruka prema našim građanima u Srpskoj i našim institucijama jeste da mi znamo šta radimo, jačamo Republiku Srpsku, našu svijest o samima sebi i našu vezu sa Srbijom i trudimo se da budemo realni i da sve ono što su naši problemi sagledamo na realan način - poručila je Cvijanović.

Ona je istakla da je Incko doprinio da BiH postane dodatno neprijateljsko okruženje i da bude dodatno neraspoložena prema svojim građanima.

Cvijanović je ocijenila da je Inckova odluka korak unazad koji je pokazao sve licemjerstvo međunarodne zajednice oličene kroz viskog predstavnika i napomenula da razumije zašto se ovo desilo.

- Prvo jednim dijelom zato što je postalo vrlo upitno i sva međunarodna javnost to zna, a postalo je upitno ko je to visoki predstavnik, kako se on bira, da li je izabran ili su u pitanju međunarodne razne prevare i trikovi - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ukazala da je razlog Inckovom potezu i činjenica da je rukovodstvo Republike Srpske objelodanilo cijelom svijetu da je riječ o visokim predstavnicima koji su uporno iz godine u godinu djelovali izvan svojih mandata, a ne onako kako je propisano Dejtonskim sporazumom.

- I konačno, nastupila je još jedna nervoza vezana za sva dešavanja, za međunarodnu ekspertsku grupu koja je radila određene izvještaje i pretpostavljam da je to sve razlog zbog čega je Incko ovako reagovao - rekla je Cvijanović.

Ovo je ukazala da je zbog toga BiH mnogo koraka unazad od suštinskog, pravog pomirenja.

- Iako mnogi govore kako je ovo korak ka pomirenju, ja moram reći da je ovo veliki raskorak u odnosu na ono što je trebalo da bude normalno u jednoj višenacionalnoj zajednici - zaključila je Cvijanović.