latinica  ћирилица
29/07/2021 |  13:35 ⇒ 15:29 | Autor: Nezavisne

Čović: Incko došao kao prijatelj, a odlazi kao neko ko je unazadio BiH

Valentin Incko, visoki predstavnik, koji za koji dan odlazi iz BiH, značajno je unazadio sve projekte u BiH, rekao je na konferenciji za novinare Dragan Čović, lider HDZ-a, i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH.
Dragan Čović (Foto: @Dragan_Covic) - Foto: Twitter
Dragan Čović (Foto: @Dragan_Covic)Foto: Twitter

Čović je odgovarajući na novinarsko pitanje rekao da nema ništa kazati o Incku.

- Valentin je u BiH došao kao prijatelj, bojim se da odlazi kao neko ko je značajno unazadio sve projekte u Bosni i Hercegovini. Mislim da zadnjih godina djeluje s jedne platforme - neke politike koja nije politika BiH - rekao je Čović, dodajući da to nema veze s posljednjom odlukom koju je nametnuo.

Očekuje da će s Kristijanom Šmitom biti vrlo dobra saradnja.

- Očekujem da bh. vlast preuzme odgovornost za posao. Prijatelji nam pomažu da se stabilizujemo, ali mi moramo preuzeti odgovornost. Volio bih da prijatelji izvana na sličan način razmišljaju - rekao je Čović.

On je rekao da je činjenica da vodimo rasprave koje se tiču vremena rata i sličnih tema, "a u drugi plan se stavljaju evroatlantski put zemlje, odnosno Izborni zakon koji smo trebali uveliko privesti kraju".

- Iz HDZ i HNSa smo rekli da nastavljamo tražiti rješenja kako da profunkcioniše ovaj prostor da ne bismo ušli u još dublju krizu, a naznake takve krize čujemo svaki dan - rekao je Čović.

Naglasio je da je imao nekoliko sastanaka s međunarodnim i domaćim zvaničnicima, koji su bili vrlo produktivni.

Na pitanje novinara ko se s kim sastaje vezano za bojkot i kako to razriješiti, Čović je rekao da je danas imao tri-četiri sastanka i s međunarodnim predstavnicima i s predstavnicima stranaka i da će se nastaviti, ali "dalje od očiju javnosti, jer je više štete nego koristi ako se bude sastančilo pred očima javosti".

- Nastavićemo i dalje te razgovore i mislim da je avgust dobar period da pokušamo postići dogovore i iskoristiti ovo vrijeme - rekao je Čović.

Na upit novinara jesu li Srbi krivi za neodržavanje sjednica Parlamentarne skupštine i Savjeta ministara, Čović je rekao da nisu Srbi jedino odgovorni što danas nije održana sjednica Savjeta ministara, te da se to tako ne može reći.

- Moramo razumjeti, postoje resori i podijeljeni su između naroda i ti ljudi moraju sjesti i dogovarati se. Svi oni koji žele izbjeći neke odluke ne dođu na sjednicu isto tako je danas prolongirana sjednica i ne mislim da je samo jedna strana odgovorna za nešto u BiH - kazao je Čović.

Tvrdi da nije realno praviti zahvate na Ustavu jer su daleko od dvotrećinske većine.

- Moramo stabilizovati odnose i ne može meni neko reći da sam fašista, jer je BiH moja zemlja, i ne može mi niko reći da je više voli od mene - rekao Čović.

Takođe, ističe da je bez dogovora tri naroda, sve drugo utopija i da će se samo vrtjeti u krug.

Očekuje od međunarodne zajednice da pomognu, ali da narodi u BiH treba da donose odluke.

- Ko je počinio zločin treba reći pravosudna institucija koja je mjerodavna, a ne neke insitucije koje neko pokušava graditi na familijarnoj bazi - rekao je Čović.