latinica  ћирилица
29/07/2021 |  13:55 ⇒ 13:57 | Autor: SRNA

Kusturić: Požar na planini Stolac pod kontrolom

Pripadnici Helikopterskog servisa Republike Srpske učestvovali su u ponovnoj operaciji gašenja požara na sjevernim obroncima planine Stolac, koja je udaljena kilometar od granice sa Republikom Srbijom i Nacionalnim parkom Tara, izjavio je Srni direktor Helikopterskog servisa Boban Kusturić.
Boban Kusturić - Foto: RTRS
Boban KusturićFoto: RTRS

Kusturić je naveo da su pripadnici Helikopterskog servisa, u koordinaciji sa Šumskim gazdinstvo "Panos" iz Višegrada i Republičkom upravom civilne zaštite, uspjeli požar staviti pod kontrolu uz izuzetne napore tako da ne predstavlja prijetnju za ljude i objekte.

- U operaciji gašenja požara, juče i danas, izbačeno je 30 tona vode i za potrebe gašenja i izviđanja požara izvršeno 32 leta, ukupnog trajanja šest časova i 35 minuta - istakao je Kusturić.

On je naglasio da je požar zahvatio crnogoričnu šumu na veoma nepristupačnom i strmom planinskom terenu na kome dominira endemska vrsta Pančićeva omorika.

- Teren, čija je nadmorska visina 1.300 do 1.400 metara, uveliko je otežavao gašenje požara sa zemlje, ali i iz vazduha uz dodatne poteškoće izazvane visokim temperaturama - pojasnio je Kusturić.

Pripadnici Helikopterskog servisa učestvovali su u gašenju požara na istoj lokaciji i 14. i 15. jula.