latinica  ћирилица
30/07/2021 |  16:21 ⇒ 18:07 | Autor: RTRS

Bratunac: Promovisati malinu kao brend Podrinja i Srpske (VIDEO)

Ukus tradicije i Malini u čast s malinom u slast nazivi su manifestacija koje su danas održane u Bratuncu. Cilj je promovisati malinu kao brend Podrinja i Republike Srpske i proizvode od ovog voća, ali i promovisati stara jela seoskih domaćinstava.
Malini u čast, s malinom u slast - Foto: SRNA
Malini u čast, s malinom u slastFoto: SRNA

Ko je danas boravio u Bratuncu imao je priliku degustirati maline i razne kolače od ovog voća. Đuka Matić i njena unuka Una napravile su specijalitet koji žele podijeliti i probati sa drugima.

- Malinu smo ubrale iz svog malinjaka tako da je sve svježe i prirodno, a kolač smo spremale unuka i ja - kaže Matićeva.

Manifestacija Malini u čast s malinom u slast je gastro festival koji se tradicionalno održava već peti put.

Organizatori su žene iz udruženja Priroda. Cilj je promovisati malinu i proizvode ovog voća kao potencijalni brend Srednjeg Podrinja.

Istovremeno, žene iz udruženja Maja predstavile su se u spremanju tradicionalne hrane, kačamaka, proje, prebranca i drugih jela.

Ideja je da se upravo ova autohtona sorta kukuruza pod nazivom Osmak zaštiti geografsko porijeklo ali i druga jela.

Žene iz udruženja Priroda i Maja, promovišući jela specifična za ovaj kraj kao neizostavan dio turističke ponude Srednjeg Podrinja, time, kažu, promovišu Republiku Srpsku i turizam uz rijeku Drinu .