latinica  ћирилица
31/07/2021 |  12:19 ⇒ 13:33 | Autor: SRNA

Šarović: Incko ostavio Šmitu nesavladiv teret

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović izjavio je da je neadekvatna uporeba riječi "saradnja" kada je riječ o Kristijanu Šmitu i da će od njegovih prvih poteza zavisiti odnos prema njemu i njegovoj ulozi u BiH.
Mirko Šarović (foto:GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA) -
Mirko Šarović (foto:GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA)

On je istakao da je Šmitu dosadašnji visoki predstavnik Valentin Incko ostavio teret koji u ovom trenutku izgleda nesavladiv, kao i veliku političku krizu u zemlji sa neizvjesnim perspektivama i potencijalom da se produbi, saopšteno je iz SDS-a.

Šarović ističe da je, kada se postavlja pitanje saradnje sa Šmitom, riječ saradnja neadekvatna.

- Šmit treba da bude upoznat sa javnom pozicijom relevantnih političkih predstavnika iz Republike Srpske spram nametnute odluke Incka kao i o našem neprihvatanju korištenja bonskih ovlaštenja, što je potpuno jasno i izvijesno - naglasio je Šarović.

On je ocijenio da će stvari biti mnogo vidljivije i jasnije narednih dana i sedmica kada se objelodane sve namjere Šmita čija je uloga unaprijed oslabljena nepodržavanjem njegovog postavljenja u Savjetu bezbjednosti UN.

Šarović je naveo da je Šmit već uputio prve poruke koje su "više pomirujuće nego oštre", ali bez nagovještaja jasnog kursa koji će zauzeti nakon preuzimanja dužnosti.

- Upravo od tog njegovog kursa i prvih poteza zavisiće naš odnos prema njemu i njegovoj ulozi u BiH uvažavajući činjenicu da dolazi kao predstavnik ozbiljne zemlje kao što je Njemačka - poručio je Šarović.

Republika Srpska ne prihvata Šmita za visokog predstavnika jer nije izabran u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, niti je njegovo imenovanje odobrio ili ratifikovao Savjet bezbjednosti UN.

Šmita je imenovao Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira nakon što je Valentin Incko podnio ostavku.