latinica  ћирилица
04/08/2021 |  11:38 ⇒ 11:40 | Autor: SRNA

Beograd predložio sedam projekata za investiconi okvir

Srbija je, u okviru šeste produžene runde Investicionog okvira za zapadni Balkan, predložila sedam projekata vrijednosti 785,5 miliona evra, među kojima je transbalkanski koridor izgradnje delekovodne interkonekcije između Srbije, Crne Gore i BiH.
Beograd (Foto: Shutterstock) -
Beograd (Foto: Shutterstock)

Zatražen je iznos od 36,1 milion evra za realizaciju transbalkanskog koridora izgradnje delekovodne interkonekcije između Srbije, Crne Gore i BiH, ali i za razvoj distributivne mreže električne energije.

Ministar za evropske integracije Srbije i Nacionalni IPA koordinator Јadranka Јoksimović, koja je u ime Vlade Srbije predložila projekte za dodjelu bespovratnih sredstava za investicione grantove, rekla je da se zahtjev za dodjelu bespovratnih sredstava odnosi na 241,3 miliona evra.

Јoksimovićeva je naglasila da očekuje da Upravni odbor Investicionog okvira za zapadni Balkan u decembru donese zvaničnu odluku o podršci ovim prijedlozima Vlade Srbije, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Ona je posebno je ukazala na značaj predloženih projekata koji su koncipirani tako da doprinesu rastu investicija u Srbiji, a odnose se na sektor transporta, životne sredine i ruralnog širokopojasnog interneta.

Prema njenim riječima, predloženi su projekti iz sektora transporta koji obuhvataju željeznički i vodni transport u ukupnoj vrijednosti od 125,2 miliona evra i usmereni su na modernizaciju željezničke pruge Niš–Dimitrovgrad-granica sa Bugarskom, na rekonstrukciju i modernizaciju postojećeg kolosijeka i izgradnje drugog kolosijeka na dionici Stalać-Đunis, koji je dio pruge Beograd–Niš.

Oni se odnose i na osiguravanje bezbjednosti plovidbe na Dunavu kroz projekat vađenja potopljene njemačke ratne flote iz Drugog svjetskog rata, sektor Prahovo.

U sektoru životne sredine predložena je intervencija na izgradnji i rehabilitaciji kanalizacionih mreža, odnosno glavnih kolektora u Јagodini, Pirotu, Požarevcu, Vršcu, Trsteniku, Smederevu i Pančevu vrijednosti 45 miliona evra kroz projekat vodosnabdijevanja i tretmana otpadnih voda na teritoriji na kojoj živi pola miliona stanovnika.

Јoksimovićeva je posebno ukazala na važnost projekta Ruralni širokopojasni internet, u oblasti digitalne infrastrukture, vrijedan više od 30 miliona evra, koji ima za cilj povezivanje oko 135.000 korisnika, prije svega, domaćinstava i škola, kao i oko 2.000 drugih javnih objekata na brzi internet.

Investicioni okvir za zapadni Balkan je poseban vid podrške EU i međunarodnih finansijskih institucija u pripremi i realizaciji infrastrukturnih projekata.

Јedan je od glavnih instrumenata za sprovođenje prioritetnih infrastrukturnih projekata i Ekonomsko-investicionog plana za zapadni Balkan.

Ovaj plan predviđa ulaganja bespovratne pomoći EU u iznosu do devet milijardi evra u prioritetne oblasti i projekte koji doprinose daljem povezivanju u regionu, kao i poboljšanju veza sa EU, čime će se ubrzati slobodan protok ljudi i robe i produbiti ukupna trgovinska i ekonomska saradnja.