latinica  ћирилица
04/08/2021 |  16:51 ⇒ 21:44 | Autor: RTRS

Beograd: Parastos Srbima ubijenim u "Oluji" (VIDEO)

U Crkvi Svetog Marka u Beogradu služen je parastos Srbima koji su ubijeni u hrvatskoj vojnoj akciji "Oluja".
Beograd: Godišnjica "Oluje" - parastos - Foto: RTRS
Beograd: Godišnjica "Oluje" - parastosFoto: RTRS

Parastos su organizovala udruženja izbjeglih i raseljenih u Srbiji, koja ističu da im Hrvatska sistemski uskraćuje ljudska prava i onemogućava povratak i obnovu uništene imovine.

Protjerani Krajišnici s bolom se sjećaju dana u kome su ostali bez svega što su generacijama stvarali i kad su krenuli u neizvjesnost.

"Oluja" je najveći ratni zločin u Evropi poslije Drugog svjetskog rata i završetak etničkog čišćenja srpskog naroda s prostora današnje Hrvatske, ističu u Savezu Srba iz regiona.

- U Hrvatskoj se slave ratni zločinci i negira se ratni zločin protiv našeg naroda. Tražim da Srbija pokrene suštinski dijalog oko rješavanja naših brojnih imovinskih i stečenih i drugih prava - rekao je predsjednik ovog saveza Miodrag Linta.

Izbjeglička udruženja ukazuju na to da protjerani Srbi ni danas ne mogu da ostvare svoja prava.

- Sva naša osnovna ljudska prava se i dalje krše u Hrvatskoj, nema povratka, nema obnove, a to više nije u našoj moći, to je već u moći Hrvatske, Srbije, a i međunarodne zajednice koja je dopustila da se tako nešto nama i dogodi - ističe Milan Žunić, predsjednik Koordinacije udruženja izbjeglih i raseljenih u Srbiji.

Porodice nestalih lica kažu da je "Oluja" nekažnjeni zločin, da je proces traženja sve usporeniji i da se ovo pitanje politizuje.

- Јoš uvijek se oko 700 lica vodi kao nestalo, samo iz "Oluje". U Hrvatskoj na institutima za sudsku medicinu nalaze se posmrtni ostaci još 896 tijela za koja se godinama ne vrši identifikacija - kaže Dragana Đukić, predsjednica Udruženja porodica nestalih i poginulih lica "Suza".

Svaka žrtva koja je zaboravljena - ubijena je dva puta, zato je važno mladim generacijama prenositi istinu o onome što se dogodilo da se takva stradanja više ne ponove, poručuju Krajišnici.