latinica  ћирилица
05/08/2021 |  13:26 ⇒ 16:52 | Autor: SRNA

Košarac: Bošnjački političari neosnovano osporavaju projekat "Buk Bijela"

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je danas da u potpunosti podržava nastavak izgradnje hidroelektrane "Buk Bijela" na rijeci Drini i istakao da će ovo postrojenje biti važan energetski resurs Republike Srpske, koji će omogućiti ekonomski rast i otvaranje novih radnih mjesta.
Staša Košarac - Foto: SRNA
Staša KošaracFoto: SRNA

Košarac je napomenuo da je izgradnja ove hidroelektrane dio Energetske strategije Republike Srpske, koja je zajedno sa Okvirnom energetskom strategijom Federacije BiH /FBiH/, inkorporisana u Okvirnu energetsku strategiju BiH do 2035. godine, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

- Savjet ministara je u aprilu 2018. godine usvojio Okvirnu energetsku strategiju BiH do 2035. godine, u kojoj je, između ostalog, predviđena izgradnja hidroelektrane `Buk Bijela` - podsjeća Košarac.

Prema njegovim riječima, bošnjački ministri tada su glasali za ovaj projekat, a danas neosnovano i bez ikakvog razloga osporavaju njegovu realizaciju.

- Bošnjački politički predstavnici ni makac ne odstupaju od politike Izetbegovića starijeg – do podne jedno, od podne drugo. Političko Sarajevo mora da odluči šta hoće! Zbog očigledne dvoličnosti i nedosljednosti, logično je da se zapitamo da li nam oni mogu biti stabilni partneri - poručio je Košarac.

Košarac navodi da su institucije Republike Srpske preduzele aktivnosti na izgradnji hidroelektrane "Buk Bijela" u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim nadležnostima, pri čemu nije došlo do povrede ili odstupanja u odnosu na nadležnosti institucija na nivou BiH.

- Bošnjaci sada u cijelu priču nastoje, putem odluke Ustavnog suda BiH, uvući Komisiju za koncesije, koja je za 16 godina od formiranja izdala samo dvije koncesije. Komisija nikada nije profunkcionisala u punom kapacitetu, o čemu svjedoči i činjenica da je većini njenih članova istekao mandat. Zbog fiktivnog i neefikasnog rada ovog tijela, otvoreno je pitanje i opravdanosti njegovog postojanja - rekao je Košarac.

On ističe da Republika Srpska nikada nije osporavala davanje koncesija na teritoriji FBiH, čak i kada se radilo o pograničnim zonama sa susjednim državama ili samom Republikom Srpskom.

- Izgradnja `Buk Bijele` je zajednički projekat vlada Republike Srpske i Srbije. Nažalost, svjedoci smo da jedan dio političkih struktura iz FBiH uvijek pokazuje veliku nervozu kada sarađujemo sa Srbijom. Zašto bježe od saradnje sa zemljom koja je među našim najvažnijim spoljnotrgovinskim partnerima? Mi nemamo ništa protiv projekata u FBiH, ali jednako tako nikada nećemo dozvoliti da nam osporavaju investicije u Srpskoj - poručio je on.

Košarac ocjenjuje da su neosnovane i zlonamjerne i pojedine političke tvrdnje prema kojima je "isključivo BiH vlasnik, odnosno titular, državne svojine".

- Јasno je da, kao što vlasnik privatne svojine može biti bilo koji pojedinac, vlasnik državne svojine mogu biti i opštine i kantoni i entiteti i BiH. U bivšoj Јugoslaviji, kada je SR BiH bila titular državne svojine nad određenim dobrima, to niko nije zvao `republičkom svojinom` - pojašnjava Košarac.

On zaključuje da su, prema dejtonskom Ustavu BiH, ali i u postojećoj praksi, Republika Srpska i FBiH vlasnici kompletne državne svojine na teritoriji Srpske, odnosno Federacije, izuzev ako pravo svojine nije preneseno na drugi nivo posebnim zakonom.