latinica  ћирилица
05/08/2021 |  14:32 | Autor: SRNA

Galijašević: Iran koristi Turkovićevu koja nanosi ogromnu štetu BiH

Ekspert za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević izjavio je Srni da je BiH trojanski konj Irana i odskočna daska za djelovanje u Evropi i za stvaranje nadzora nad djelovanjem zapadnih službi, a SDA njeno antievropsko oruđe koje će biti upotrijebljeno protiv mira.
DŽevad Galijašević  (Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija) -
DŽevad Galijašević (Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija)

Komentarišući najavu da će ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković prisustvovati današnjoj inauguraciji novog iranskog predsjednika Ebrahima Raisija, Galijašević je rekao da Turkovićeva ovim činom BiH nanosi ogromnu štetu, te da je to nepotrebno i sa stanovišta sunita muslimana, kojima pripadaju i bosanski.

Galijašević je ukazao na činjenicu da Iran vodi asimetričan rat protiv Zapada preko leđa BiH i "koristi ovu fanatizovanu političarku SDA za svoje svrhe".

Navodeći da SDA pravi od BiH veliku iransku bazu, Galijašević je podsjetio da se o Turkovićevoj govorilo u američkom Kongresu, te da su kongresmeni otvarali pitanje njenog radikalnog islamizma kada je trebala biti nominovana za ambasadora u SAD. "O njoj su govorili kao o staroj Alijinoj gardi koja je umiješana u 11. septembar", napomenuo je on.

Prema njegovim riječima, u tom smislu i američke obavještajne informacije koje su govorile da je Iran imao ulogu u napadu na SAD sada poprimaju jasnije konture.

- Ako je i imao, mogao je imati samo preko BiH. Iran nema drugog partnera ni među muslimanima sunitima u Evropi - naveo je Galijašević.

On je ocijenio da je nasljeđe Alije Izetbegovića ono što duboko opterećuje BiH i ometa njen evropski put.

- Alija je bio islamista što znači da je na prvom mjestu politika, a islam na drugom. Kod slučaja Irana to se vidi -  naveo je Galijašević.

On je naglasio da je stari kadar SDA, među kojima i Bisera Turković, Hasan Čengić i Bakir Alispahić, bio opsjednut ajatolahom Homeinijem i njegovom iranskom revolucijom. "Bili su veliki neprijatelji sunita. Sve vrijeme su igrali na to da se Iran raširi u BiH i to se desilo", naglasio je Galijašević.

On je podsjetio i na pokušaje bivšeg ministra bezbjednosti Fahrudina Radončića da se lica koja obavještano djeluju u ime Irana u Sarajevu udalje iz zemlje, nakon čega su udaljena trojica diplomata, odnosno obavještajaca.

Galijašević je rekao da će Turkovićeva biti jedina muslimanka sunit koja će prisustvovati ustoličenju jednog predsjednika koji je vodio pravosuđe koje je bilo nemilosrdno, koje je ubijalo opoziciju, izazivalo ratove formirajući povremeno terorističke organizacije poput Hezbolaha, podržavajući Hamas koji djeluje u Gazi...

On je upozorio da je Iran danas prioritetan bezbjednosni problem Zapada, bez obzira što Zapad ima namjeru da sa njim pregovara o nuklearnom programu.

- Kada se sve uzme u obzir, ni vjerski, ni politički nama takva avantura nije trebala. Ona je razorna po položaj BiH i nas će i dalje posmatrati kao iransku odskočnu dasku za djelovanje u Evropi i za pravljenje određene vrste nadzora nad djelovanjem zapadnih službi - zaključio je Galijašević.

SDA je, kaže on, antievropsko oruđe koje će biti upotrijebljeno protiv mira, protiv muslimana, u rukama je Irana, koji s njima radi šta hoće dok god imamo ovakvu diplomatiju koju provodi Turkovićeva.

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara razgovarala je u Teheranu sa novoizabranim predsjednikom Irana Ebrahimom Raisijem, a prisustvovaće i inauguraciji novog iranskog predsjednika.

Izvor Srne tvrdi da se prisustvovanju ovom činu protive pojedini članovi SDA, među kojima i član Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović.

Konzervativni klerik Ibrahim Raisi, bivši šef iranskog pravosuđa, izabran je za novog predsjednika Irana u junu.

Raisi je pravosudnu karijeru gradio kao tužilac - bio je dio Revolucionarnog suda u Teheranu, takozvanog komiteta smrti, koji je 1988. godine, prema uputstvima iranskog revolucionarnog vođe ajatolaha Homeinija, odlučio da pogubi zatvorene protivnike režima.

Smatra se odgovornim za smaknuće vješanjem najmanje 3.000 ljudi. Amnesti internešenel traži da se protiv njega pokrene istraga za zločine protiv čovječnosti i za grubu povredu ljudskih prava.