latinica  ћирилица
05/08/2021 |  14:35 ⇒ 14:36 | Autor: SRNA

Kabinet srpskog člana Predsjedništva BiH se ograđuje od susreta Turkovićeve sa Raisijem

Kabinet srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika ograđuje od neovlašćenog djelovanja ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković u Teheranu, rekla je Srni savjetnik za spoljnu politiku srpskog člana Predsjedništva Ana Trišić.
Kabinet srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika - Foto: RTRS
Kabinet srpskog člana Predsjedništva Milorada DodikaFoto: RTRS

Turkovićeva ima dugu istoriju neovlašćenog djelovanja.

Trišićeva je navela da Turkovićeva kao ministar ima generalno ovlašćenje da održava kontakt sa svim državama sa kojima BiH ima diplomatske odnose, uključujući Iran, ali je morala da vodi računa o delikatnosti situacije.

Povodom susreta Turkovićeve sa novoizabranim predsjednikom Irana Ebrahimom Raisijem za koga postoji zabrinutost zbog njegove uloge u masovnim pogubljenjima političkih zatvorenika tokom 1980-tih u Iranu, Trišićeva je istakla da funkcioner ranga Turkovićeve ne može reći da nije upoznat sa kontroverzama i u tom smislu trebalo je da traži konsultacije sa Predsjedništvom BiH, ali ona to nije učinila, nego je djelovala na svoju ruku.

- Naš kabinet ograđuje se od njenog djelovanja koje ima elemente prekoračenja ovlašćenja i zadržava pravo na preduzimanje odgovarajućih administrativnih i pravnih koraka - rekla je Trišićeva.

Ona je naglasila da je Turkovićeva član Savjeta ministara koji ima dugu istoriju neovlašćenog djelovanja i prekoračenja ovlašćenja, te da vjeruje da će pravni sistem u jednom trenutku konačno reagovati.

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković razgovarala je u utorak, 3. avgusta, u Teheranu sa novoizabranim predsjednikom Irana Ebrahimom Raisijem o unapređenju bilateralnih odnosa i jačanju saradnje u različitim oblastima.

Ibrahim Raisi je bivši šef iranskog pravosuđa. Mnogi Iranci i aktivisti za ljudska prava izrazili su zabrinutost zbog njegove uloge u masovnim pogubljenjima političkih zatvorenika tokom 1980-tih. Iran nikada nije priznao masovna pogubljenja.