latinica  ћирилица
07/08/2021 |  11:25 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Sjećanje na nevine žrtve - na Petrovačkoj cesti smrt presrela život (FOTO/VIDEO)

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na Spomen-krstu u mjestu Јanjila kod Bosanskog Petrovca, obilježena je 26. godišnjica stradanja Srba na Petrovačkoj cesti, tokom vojno-policijske akcije "Oluja".
Petrovačka cesta - Foto: RTRS
Petrovačka cestaFoto: RTRS

Parastos je služio Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije, koji je u besjedi istakao da je baš na tom mjestu, na Petrovačkoj cesti, smrt presrela život, zlo ubilo dobro, a mržnja satrla ljubav.

Episkop Sergije je poručio da istinski hrišćani praštaju, a oni koji nisu istinski, mogu samo da ponove zločin.

Foto: RTRS

- No mi ne damo i nećemo dati dok god smo živi, da se ponavlja zločin. Zločin mi činiti nećemo, osuđujemo svaki zločin bilo prema kom čovijeku, bilo koje vjere ili nacije, ali svoje žrtve ne damo i molimo se za njih - naglasio je on.

Јedan od najvećih zločina hrvatske vojske nad srpskim civilima, koji su u kolonama napuštali svoja ognjišta pred napadima, dogodio se na Petrovačkoj cesti.

Tada je hrvatska avijacija bombardovala kolone srpskih izbjeglica kod Bosanskog Petrovca u selu Јanjila.

Ubijeno je devet civila, među kojima četvoro djece uzrasta od šest do 13 godina, dok ih je pedesetak ranjeno.

Foto: RTRS

Za ovaj svirepi zločin, kao i za nebrojene druge počinjene nad Srbima, do danas niko nije odgovarao. U Tužilaštvu  BiH godinama se vodi istraga, ali optužnica nema.

Direktor Dokumentaciono informacionog centra Veritas, Savo Štrbac navodi da istraga o ovom zločinu očigledno nije prioritet Tužilaštva.

- Znam šta čekaju - da im Hrvati jave imena pilota koji su granatirali ovu kolonu, a to im oni nikada neće reći. Hrvati čuvaju svoje pilote, čuvali su i svoje generale, dokaze skrivaju, tako da oni nikada to neće reći. Osim toga, ti piloti i ratni komadanti umiru zbog godina, tako da je mala vjerovatnoća da će neko za taj zločin odgovarati - rekao je Štrbac.

Foto: RTRS

Petrovačka cesta nije i jedini nekažnjeni zločin hrvatske avijacije tokom "Oluje". Samo dan kasnije 8. avgusta 1995. godine raketirana je i kolona srpskih izbjeglica na putu Novi Grad-Prijedor. Ni na ovom mjestu, žrtve nisu izostale, a zločinci nikada nisu odgovarali.

U akciji "Oluja" u avgustu 1995. godine sa vjekovnih ognjišta protjerano je više od 220.000 Srba, a njih oko 2.000 je poginulo i nestalo.