latinica  ћирилица
14/08/2021 |  08:37 ⇒ 14:03 | Autor: RTRS

Ljubinje - tajne i bogatstvo ovog podneblja (VIDEO)

Između Trebinja i Mostara, na obodu pitomog ljubinjskog polja, nalazi se istoimena opština Ljubinje. Ističe se prije svega po dobrim i vrijednim ljudima – Hercegovcima, koji, sve što rade, to postignu vlastitim rukama, upornošću i snagom utkanom u dovitljivost.
Ljubinje (Foto: opstinaljubinje.org) -
Ljubinje (Foto: opstinaljubinje.org)

Prvi put, u pisanim izvorima, Ljubinje se pominje u 14. vijeku. U srednjem vijeku, ovaj kraj bio je pod vlašću Nemanjića. Kroz istoriju bio je značajno središte – u vrijeme srednjeg vijeka samostalna župa, sjedište kadiluka u vrijeme turske okupacije, kotar za vrijeme austro-ugarske uprave, te srez za vrijeme Kraljevine SHS.

Bogata srednjovjekovna kulturna baština, mnoštvo nekropola stećaka svjedoče o burnoj i zanimljivoj istoriji ovog kraja. A pravi kulturno istorijski dragulj je crkva Rođenja Presvete Bogorodice. Sadašnji hram potiče iz 1876.godine, i počiva na temeljima ranohrišćanskog, što dovoljno govori o istorijskom i kulturnom kontinuitetu jednog od najstarijih hramova u Hercegovini.

S povoljnom mediteranskom klimom i dobrim geogragfskim položajem, Ljubinje je oduvijek bilo poznato kao poljoprivreni kraj, a po uzgoju raznih povrtlarskih kultura na daleko su čuveni.

U bezvodnom kraju, od škrtog hercegovačkog krša, vrijedni Ljubinjci obrađuju gotovo svaki pedalj zemlje. Da je sve pod špagu najčešće vidimo tokom ovih dana jer slika uređenih parcela ostavlja bez daha pri samom ulasku u opštinu. Panoramski pogled na zasade voća i povrća je kao u Toskani. Doduše, ovdje su glavne kulture duvan i bijeli luk, te jabuke.

Ljubinje je poznato kao kraj bogat duvanom. Ovom proizvodnjom bavi se više stotina porodica, pa se može reći da Ljubinjci "žive" od duvana.

Rad na njivi je mukotrpan, a često rade cijele porodice.

Hercegovačku škiju, kroz istoriju, hvalili su sultani, kadije, kaplari i oficiri, vojvode i nadvojvode, običan svijet, putopisci i pisci.

Јedina je, kažu, u svijetu koja se može konzumirati bez dorade. To je jednostavno kult ovog kraja.

Osim duvana, u Ljubinju na pretek ima ljekovitog i aromatičnog bilja.

Više od tristotine sunčanih dana godišnje, sudar mediteranske i planinske klime, škrto kamenito zemljište- sve to pogoduje razvoju ove kulture.

U dvije decenije postojanja preduzeće "Ljbilje" proizvodi, otkupljuje i preređuje ljekovito, aromatično i začinsko bilje.

Sve ovo što smo pobrojali krasi Ljubinje, ali ništa od toga ne bi bilo da Ljubinjci nisu takvi kakvi jesu - vrijedni i pošteni.