latinica  ћирилица
04/09/2021 |  15:34 ⇒ 19:20 | Autor: SRNA

Dodik: Ne dozvoliti bilo kakav eksces koji može dovesti do fizičkog ugrožavanja

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je crnogorske vlasti da prilikom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Јoanikija u Cetinjskom manastiru ne dozvole bilo kakav eksces koji može dovesti do fizičkog ugrožavanja učesnika tog veoma važnog događaja.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Dodik je istakao da je ustoličenje mitropolita na Cetinju važan dan za SPC, da je tako uvijek bilo, i u prošlosti, a biće i u budućnosti, ali da zvaničnici iz Republike Srpske neće prisustvovati tim događajima da se to ne bi loše tumačilo.

- Nismo ni u šta umiješani, nećemo danas ni da prisustvujemo svemu tome da se to ne bi loše tumačilo - rekao je Dodik novinarima u Tesliću.

Dodik je savjetovao crnogorskim vlastima da obezbijede neutralne uslove SPC za odvijanje crkvene ceremonije, a dovoljnu distancu onima koji protestuju, te dodao da su informacije, koje dobijaju, o mogućem sprečavanju ustoličenja, nedopustive.

- Mi ih osuđujemo i odbacujemo jer mislimo da SPC ima pravo, kao i sve druge vjerske zajednice u Crnoj Gori da na svoj autentičan način, u skladu sa svojim procedurama, završi sve svoje poslove. Cetinjski manastir pripada SPC, nismo otišli ni na čiji tuđi prostor - naglasio je Dodik.

On je odbacio bilo kakvu povezanost i tvrdnje koje dolaze iz Crne Gore da su vlasti Republike Srpske i Srbije u to umiješane.

Neke u Crnoj Gori, kako je rekao, to naravno boli, ali to je naprosto tako, SPC se pokazala snažno i ima pravo.

- Republika Srpska odbacuje bilo kakvu mogućnost da se njene zvanične vlasti dovode u vezu sa bilo kakvim negativnim događajima koji se mogu eventualno desiti. Mi želimo i nadamo se da to neće biti, ali ako budu, želim da unaprijed odbacim sve i zato smo željeli da se skupimo ovdje u Teslićiu gdje nas je sazvala predsjednica Republike Srpske i došli smo jer smatramo da je trenutak delikatan i važan i da na taj način pošaljemo ove poruke - poručio je Dodik.