latinica  ћирилица
06/09/2021 |  13:07 | Autor: RTRS

"Neki novi Brodvej" u takmičarskoj selekciji "Јahorina film festivala"

Petnaesti međunarodni festival dokumentarnog i kratkog filma "Јahorina film festival", koji će biti održan od 22. do 25. septembra, predstaviće u regionalnom takmičarskom programu tri najnovija filma domaćih autora i pedeset filmova u regionalnoj i međunarodnoj selekciji
Neki novi Brodvej - Foto: RTRS
Neki novi BrodvejFoto: RTRS

Otvaranje ovog festivala biće organizovano u skladu s epidemiološkim mjerama 22. septembra u 19 časova. Filmovi će biti ocjenjivani u kategorijama - najbolji dokumentarni, kratki igrani, eksperimentalni i studentski film, takmičarskog programa.

U takmičarskom programu "Јahorina film festivala" naći će se film reditelja Radio - televizije Republike Srpske Denisa Bojića “Neki novi Brodvej”, rađenog u produkciji RTRS-a, u saradnji sa Daun sindrom centrom iz Banjaluke.

- Riječ je o svojevrsnom podvigu šest osoba sa Daunovim sindromom koji, savladavajući brojne prepreke, postaju jedni od prvih polaznika profesionalne škole glume na prostorima Јugoistočne Evrope, rušeći predrasude i barijere o mogućnostima i sposobnostima osoba sa Daunovim sindromom.

Pored dvadesetpet dokumentaraca takmičarskog programa, u drugim programskim cjelinama 15. Јahorina film festivala, biće prikazano još petnaest kratkih igranih, osam dokumentarnih TV filmova i 11 eksperimentalnih filmova.
Tokom ovogodišnjeg "Јahorina film festivala" biće organizovano i nekoliko netakmičarskih manifestacija kao što su "JFF Teen”, projekat namijenjen edukaciji djece i mladih, čiji je osnovni cilj stvaranje nove kino publike.

Ovaj projekt organizuje se na Festivalu, ali i kroz cijelu kino mrežu, u saradnji s osnovnim i srednjim školama, u istočnom dijelu Republike Srpske.

Istovremeno, biće upriličeno predstavljanje Mini ЈFF radionice. Kao i prethodnih godina, o najboljem filmu ЈFF Teen programa odlučivaće srednjoškolski žiri čiji će članovi biti polaznici Mini ЈFF radionice namijenjene srednjoškolcima zainteresovanim za produkciju kratkih dokumentarnih filmova.

Nagrađivani režiser i producent Željko Mirković održaće "Master klas" na temu “Problemi finansiranja dokumentarnih filmova”.