latinica  ћирилица
11/09/2021 |  12:15 | Autor: SRNA

Nevesinje: Zaživio projekat "E-beba"

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Јujić rekla je danas u Nevesinju da je zaživio projekat "E-beba" i da su u njega uključene sve jedinice lokalne samouprave koje na svom području imaju bolnice sa porodilištima.
Sastanak u Nevesinju - Foto: RTRS
Sastanak u NevesinjuFoto: RTRS

Јujićeva je nakon sastanka sa načelnikom opštine Nevesinje Milenkom Avdalovićem izjavila da je glavna tema razgovora bio ovaj projekat.

- To je jedna divna priča za koju je odvojeno mnogo sredstava i vremena. Taj projekat je zaživio i zaključno sa avgustom ove godine sve jedinice lokalne samouprave koje na svom području imaju bolnice sa porodilištima uključene su u ovaj projekat - navela je Јujićeva.

Ona je podsjetila da se sada prilikom rođenja djeteta, od upisa do izdavanja izvoda iz matične knjige rođenih i uvjerenja o državljanstvu sve odvija elektronskim putem, a prvi izvod iz matične knjige rođenih i državljanstvo roditelji dobijaju na kućnu adresu.

- Nosilac ovog projekta jeste Ministarstvo za naučno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske, a aktivni učesnici i impelmentatori jesu i Ministarstvo uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Ministarstvo unutrašnjih poslova. Ovo je kompleksan i složen sistem čiji je cilj što kvalitetnija usluga prema našim građanima - dodala je Јujićeva.

Ona je napomenula da se Bolnica Nevesinje u ovaj projekat uključila početkom avgusta.

Јujićeva je istakla da Ministarstvo uprave i lokalne samouprave grantovima sufinanasira projekte u nerazvijenim i izrazito nerazvijenim opštinama, te da je u proteklih nekoliko godina za projekte u Nevesinju izdvojeno više od 400.000 KM.

- Nadam se da će opština Nevesinje i dalje aplicirati sa kvalitetnim projektima - rekla je Јujićeva.

Avdalović je rekao da je na sastanku razgovarano prije svega o projektu "E-beba" koji podrazumijeva posebne procedure za opštine i gradove u kojima postoje porodilišta.

- Cilj je da se procedure skrate i pojednostave, što je dragocjeno i za roditelje i za radnike i za matičare, za CIPS i porodilište. U našoj opštini projekat je počeo 3. avgusta i već je na takav način prijavljeno 38 beba - naveo je Avdalović.

On je istakao da će projekat fukcionisati i dalje bez ikakvih problema.

Avdalović je rekao da je Јujićevu upoznao i o opštem stanju na području opštine Nevesinje, epidemiološkoj situaciji, te problemima i ciljevima.

- Razgovarali smo i o potencijalnim projektima na koje ćemo aplicirati putem Ministarstva uprave i lokalne samouprave prema međunarodnim donatorima u koje bi se Ministarstvo moglo uključiti da pomogne našoj opštini - naveo je Avdalović.

Јujić je posjetila šalter-salu u opštini Nevesinje, kao i Dom zdravlja, gdje ju je zamjenik direktora Milosav Uljarević upoznao o funksionisanju Doma zdravlja, te epidemiološkoj situaciji u Nevesinju.