latinica  ћирилица
11/09/2021 |  18:47 ⇒ 20:45 | Autor: RTRS

Glamoč: Počeli "Dani Miroslava Čangalovića" (FOTO/VIDEO)

U Glamoču se održavaju "Dani Miroslava Čangalovića" kojom će biti obilježeno i 100 godina od rođenja ovog operskog pjevača koji je rođen u Glamoču.
Glamoč: "Dani Miroslava Čangalovića" - svečana akademija - Foto: RTRS
Glamoč: "Dani Miroslava Čangalovića" - svečana akademijaFoto: RTRS

U prostorijama Narodnog univerziteta Glamoč održana je svečana akademija kojoj je, između ostalih, prisustvovala pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković.

- Obilježavanjem "Dana Miroslava Čangalovića" odajemo počast i baštinimo djelo našeg velikana, čuvajući na taj način kulturno nasljeđe od zaborava - rekla je Đakovićeva.

Ona je navela da je ova manifestacija, osim u Glamoču, obilježena u Novom Sadu, što je, kako kaže, jedinstven srpski kulturni prostor.

- Miroslav Čungalović nam je ostavio dragocjeno kulturno nasljeđe. On je, prije svega, bio veliki čovjek, a prilikom odlazaka u razne krajeve svijeta, gdje ga je nosio njegov čarobni glas, uvijek nosio i svoj rodni Glamoč - rekla je Đakovićeva.

Ona je istakla da kao što je Branko Ćopić volio Hašane, Petar Kočić Zmijanje, tako je Čangalović volio svoj Glamoč.

Tokom održavanja manifestacije biće predstavljena i monografija "Miroslav Čangalović pevač–glumac" Nemanje Sovtića posvećena ovom operskom pjevaču, koja svjedoči o njegovoj bogatoj karijeri.

Organizatori manifestacije su Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada u saradnji sa Maticom srpskom i Zavičajnim udruženjem "Glamočko kolo" iz Novog Sada i Banjaluke, a podršku su pružili vlade Republike Srpske i Autonomne pokrajine Vojvodine, kao i Opštine Glamoč.

Foto RTRS

Čangalović je rođen 1921. godine u Glamoču. Јedno je od najvećih imena u istoriji srpske i jugoslovenske muzičke umjetnosti. Operski debi je imao godine 1946. u beogradskom Narodnom pozorištu ulogom tamničara u Pučinijevoj operi "Toska".

Od 1946. do 1954. godine učio je pjevanje kod Zdenke Zikove, poznate operske pjevačice i pedagoga.

Čangalovićev operski repertoar obuhvatao je više od 90 uloga – Don Kihot (Masneov "Don Kihot"), Končak i Galicki (Borodinov "Knez Igor"), Mefisto (Gunoov "Faust"), Filip Drugi (Verdijev "Don Karlos"), Figaro (Mocartova "Figarova ženidba"), Kučobej ("Mazepa" Čajkovskog), Mitke (Konjovićeva "Koštana")...

Koncertna karijera Čangalovića trajala je preko 40 godina, održao je oko 3.000 koncerata na teritoriji Јugoslavije i oko 160 koncerata širom svijeta. Nastupio je u najprestižnijim dvoranama Londona, Pariza, Tokija, Moskve...

Preminuo je u Beogradu 1999. godine.