latinica  ћирилица
12/09/2021 |  11:41 ⇒ 12:54 | Autor: RTRS

Dodik: BiH nemoguća zemlja; Šmit nije visoki predstavnik (VIDEO)

BiH je nemoguća zemlja! Kristijan Šmit nije visoki predstavnik, poručio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, gostujući na Prvoj TV uoči sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- BiH je nemoguća zemlja, a Republika Srpska ne može da se ukine. Јa sam dobio mandat da čuvam ustavni poredak Republike Srpke koji se zasniva na Ustavu Republike Srpske i Ustavu BiH i ništa više od toga ne tražim - kaže Dodik.

Јedna od tema razgovora Dodika i Vučića biće i Kristijan Šmit, a govorio je i o nametnutom zakonu visokog predstavnika.

- Šmit nije visoki predstavnik! Nigdje na svijetu ne postoji komad zemlje u kojoj neki stranac dođe i kaže ovo je zakon - jasno je naglasio Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH je ocijenio da zajednička proslava Dana srpskog jedinstva, slobode i zastave smeta nekim u regionu, jer ne podnose da je Srbija stabilna i da su Srbi faktor na Balkanu.

- Zašto nam oduzimate to da smo faktor na Balkanu? Јesmo li mi otišli u Skandinaviju možda i tražili tamo da budemo faktor? - pitao je Dodik.

On je rekao da je Srbija snažna, jaka, ekonomski stabilna i na dobrom putu, kao i da je Republika Srpska politički stabilna i izvršava sve svoje obaveze, a isplatila je posljednju prosječnu platu od 510 evra, te dostigla nivo 10 odsto rasta BDP.

- Republika Srpska i i Srbija jesu jedno. U čemu nisu jedno, šta je tu problem? Zato što Srpskoj ne daju stolicu u UN? Pa ne treba nam, ali ćemo mi biti nezavisni. Nama je važno da te odluke koje bi mi donijeli ne prati vojna intervencija NATO-a - rekao je Dodik.

Odgovornim za situavciju u Crnoj Gori smatra Mila Đukanovića koji se ističe Dodik, preračunao kada je odlučio da se obračuna sa SPC.

- Đukanović pokušava da privuče dio Zapada kojem smeta stabilna i jaka Srbija - poručio je Dodik.

Dodik je najavio da će sutra prisustvovati obilježavanju Svetih novomučenika jasenovačkih u Јasenovcu, gdje će prisustvovati i patrijarh Srpski Porfirije.