latinica  ћирилица
12/09/2021 |  15:00 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Zvornik: Ogorčenje zbog nepravedne presude Srećku Aćimoviću (VIDEO)

U Roćeviću kod Zvornika održan je protestni skup povodom izrečene drugostepene presude Suda BiH od sedam godina, Srećku Aćimoviću, ratnom komandantu Drugog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske, a zbog, kako je navedeno, zločina nad Bošnjacima u Srebrenici. Poručeno je da je Aćimović primjer časnog borca, a da mu je presuđeno samo i jedino zbog toga što je Srbin.
Protestni skup u Zvorniku - Foto: SRNA
Protestni skup u ZvornikuFoto: SRNA

Bivše ratne kolege razočarane su presudom Suda BiH. Riječ je, kažu, o njihovom saborcu, velikom čovjeku i časnom borcu.

Bivši zamjenik komandanta Drugog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske Stevo Savić rekao je da je razočaran radom pravosudnih institucija BiH i svim onim što se dešava u poslijeratnom periodu.

Savić smatra da je Aćimović kroz sudski proces, koji je trajao više od šest godina, uspio dokazati da nije kriv, da nije učestvovao u svemu što mu se stavlja na teret, ali da je i pored toga osuđen na zatvorsku kaznu.

- Svi smo se borili u ratu za očuvanje svog prostora, ognjišta, nejači, borili se za Republiku Srpsku, za bolje sutra, za prosperitetno društvo, nažalost nakon ovakvih presuda Suda BiH apsolutno se gubi povjerenje u institucije ove zemlje, a raste ogorčenje i nepravda - rekao je Savić.

Istaknuto je da se nepravda i selektivni pristup Suda i Tužilaštva BiH moraju zaustaviti.

- Želimo zaustaviti nepravdu. Posebno me raduje što su u Zvorniku stali svi u odbranu Aćimovića, njegovi saborci, veterani i borci, ratni vojni invalidi, udruženja proistekla iz odbrambeno-otadžbinskog rata, starješine i građani - istakao je predsjednik Skupštine Udruženja građana "Veterani Republike Srpske" Duško Vukotić.

Protest koji su organizovale gradske organizacije proistekle iz Odbrambeno-otadžbinskog rata protekao je mirno i dostojanstveno, uz poruku da nadležne institucije zaštite sve one koji su stvarali Republiku Srpsku.