latinica  ћирилица
15/09/2021 |  12:35 ⇒ 13:56 | Autor: SRNA

Trivić: Zaštiti jezik i pismo kao identitet naroda

Neophodno je zaštititi i očuvati jezik srpskog naroda i ćiriličnog pisma kao nematerijalnog kulturnog nasljeđa jer su jezik i pismo identitet jednog naroda i ukoliko oni nestanu, nestaje i narod zajedno sa njima, rekla je danas ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.
Natalija Trivić - Foto: RTRS
Natalija TrivićFoto: RTRS

Trivićeva je u Narodnoj skupštini Republike Srpske istakla da su Srbi jedinstveni po svom jeziku, posebno po svom pismu, te ocijenila da je problem opadajuće uloge srpske ćirilice u javnoj upotrebi i privatnoj komunikaciji, od temeljnog značaja za kulturu Republike Srpske.

- Ćirilica je par ekselans primjer svjetske kulturne raznolikosti, čije postojanje, u odsustvu jasno definisane kulturne politike Republike Srpske, lako može biti najozbiljnije ugroženo. Upotreba ćirilice predstavlja evropsku vrijednost i stoga treba utvrditi konkretne mjere njene zaštite i afirmacije - rekla je Trivićeva.

Obrazlažući Prijedlog zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, Trivićeva je pojasnila da je opšti cilj koji se želi postići donošenjem ovog zakona zaštita i očuvanje jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma, kao nematerijalnog kulturnog nasljeđa.

- U isto vrijeme postavljeni su i posebni ciljevi koji su usmjereni na proglašavnje jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma za kulturno dobro od izuzetnog značaja, te definisanje društvene brige i jedinstvenog pristupa u utvrđivanje sistema zaštite i očuvanja jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma, te njegovog prenošenja sa generacije na generaciju - rekla je Trivićeva.

Ona je napomenula da će suštinske odredbe imati pozitivan uticaj na kulturu, jer donošenje ovog zakona podstiče ne samo zaštitu i očuvanje jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma kao nematerijalnog kulturnog nasljeđa, već i osigurava njegovo prenošenje budućim generacijama u izvornom obliku i širenje saznanja o njegovim vrijednostima.

- Isto tako, Zakon će imati pozitivan uticaj i na obrazovanje iz razloga što podstiče pravilno izražavanje, poznavanje i pravilnu upotrebu jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma - navela je Trivićeva.

Ona smatra da je neohodno što prije utvrditi sistem zaštite, očuvanja i način korišćenja jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma u Republici Srpskoj, kao nematerijalnog kuturnog nasljeđa, budući da jezik srpskog naroda i ćirilično pismo zasigurno predstavljaju kulturno dobro od izuzetnog značaja.

- Prema Zakonu o kulturnim dobrima, kulturno dobro može biti kategorisano kao kulturno dobro od izuzetnog značaja, što znači da nema razloga da se jezik srpskog naroda i ćirilično pismo, kao nematerijalno kulturno nasljeđe srpskog naroda, na taj način i ne tretira i zakonski uredi - rekla je Trivićeva.

Ona je napomenua i da su opšti i posebni ciljevi utvrđeni u Prijedlogu zakona usaglašeni ne samo sa domaćim zakonodavstvom, već i sa Međunarodnom konvencijom o zaštiti nematerijalnog kulturnog nasljeđa.

- Zaštitom i promocijom kulturnog nasljeđa, a naročito ćiriličnog pisma, čuvamo lični pečat postojanja i trajanja na ovim prostorima. Identitet koji je stvoren na temeljima tradicije i istorije ima jednu jaku osnovu da se u savremenom dobu nadograđuje i razvija, zadržavajući duh svog kulturno-istorijskog konteksta, a u otvorenoj komunikaciji sa svijetom oko sebe - istakla je Trivićeva.

Ona je pozvala narodne poslanike da podrže predloženi tekst Prijedloga Zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma, te dodala da bi time ujedno podržali rad i napore Ministarstva prosvjete i kulture u borbi za kulturu, umjetnost i kreativnost.