latinica  ћирилица
16/09/2021 |  15:54 | Autor: SRNA

Vidović: Ciljane mjere Vlade ublažile negativne posljedice pandemije

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je danas da su pravovremene i ciljane mjere Vlade Srpske, koje su bile usmjerene ka svim ugroženim sektorima, ublažile negativne ekonomske posljedice pandemije virusa korona, što je rezultiralo oporavkom ekonomije koja je dostigla ekonomske rezultate iz 2019. godine.
Zora Vidović (foto: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA) -
Zora Vidović (foto: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA)

Obraćajući se učesnicima 25. Međunarodnog kongresa računovodstvene i revizorske profesije Republike Srpske u Tesliću, Vidovićeva je istakla da je realni rast bruto domaćeg proizvoda Republike Srpske za prvi kvartal ove godine iznosio 2,3 odsto, saopšteno je iz Ministarstva finansija Republike Srpske.

Vidovićeva je navela da je procijenjeni realni rast za drugi kvartal dostigao 10 odsto BDP-a, što govori da se privreda oporavlja, ocjenjujući da će takvi trendovi biti nastavljeni do kraja godine.

Ona je istakla da su direktni porezi, doprinosi i ostali javni prihodi veći za 12,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine, ali da je primjetan rast i u odnosu na 2019. godinu, odnosno na period prije krize, te da su i indirektni porezi veći za 20 odsto u odnosu na 2020. godinu.

- Imajući u vidu da su posljedice pandemije uticale na sve sfere života mijenjajući prioritete i potrebe, Ministarstvo finansija i Vlada Republike Srpske će i dalje pratiti stanje, te fokus svojih aktivnosti usmjeriti na proces vakcinacije kako bi se spriječilo širenje pandemije i eventualne negativne posljedice po ekonomiju Republike Srpske - poručila je Vidovićeva.