latinica  ћирилица
16/09/2021 |  17:37 | Autor: SRNA

Vujadinović: Srbima u Sloveniji omogućiti status nacionalne manjine

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Milimir Vujadinović predložio je danas poslanicima u slovenačkom parlamentu da razmotre mogućnost da se Srbi u Sloveniji, kao autohtoni narod, na popisu izjasne po nacionalnoj pripadnosti i da im se omogući sticanje statusa nacionalne manjine, kao najbrojnijem narodu u Sloveniji poslije Slovenaca.
Milimir Vujadinović (Foto:Magločistač) -
Milimir Vujadinović (Foto:Magločistač)

On je danas u Ljubljani razgovarao sa poslanicima Robertom Polnarom, predsjednikom Odbora za finansije i Dušanom Šiškom, predsjednikom komisije za Slovence u iseljeništvu i svijetu, a sastanku su prisustvovali i predstavnici srpskih društava Vladimir Kokanović i Zlatomir Bodiroža.

Na sastanak se telefonski uključio i Zmago Јelinčić, predsjednik Slovenačke nacionalne stranke.

Vujadinović je rekao Srni da je tema razgovora bio položaj srpske zajednice u Sloveniji koja, prema procjenama, broji između 70.000 i 150.000 ljudi.

On je dodao da je razgovarano i o mogućnosti odobravanja dvojnog državljanstva za Srbe, kao i o ostalim pitanjima važnim za srpsku zajednicu.

- Naši sagovornici su imali prijateljski i konstruktivan pristup i razumevanje za teme zbog kojih smo došli, te su istakli da ne beže od razgovora na te teme kao i da će ih pokretati u daljim razgovorima, svesni da su Srbi autohtoni narod u Sloveniji i možda najiskreniji i istinski saveznici slovenačke države i naroda. Veoma smo zahvalni našim prijateljima na njihovom pristupu i razumevanju, jer je ovo ujedno prvi put da se ove teme pokreću u slovenačkom parlamentu uz zajednički nastup predstavnika Srbije i naših ujedinjenih društava - naglasio je Vujadinović.

On je naveo da su predstavnici srpskih društava Vladimir Kokanović i Zlatomir Bodiroža na pravi način predstavili svoje želje i potrebe naroda, ističući da je Slovenija njihova zemlja i da žele da još brže napreduje uz pomoć srpske zajednice.

Oni su naglasili da su ponosni na državu Srbiju i njen napredak, te da kao zajednica žele da doprinesu razvoju slovenačkog društva jer je Slovenija i njihova domovina.

- Ovo je prvi zajednički nastup naših društava, nakon jučerašnjeg potpisivanja deklaracije o zajedničkoj saradnji i očigledno je da samo jedinstveni, uz pomoć matice Srbije i njenog predsednika Aleksandara Vučića možemo očekivati rezultate za naš narod - naveo je Vujadinović.