latinica  ћирилица
18/09/2021 |  12:04 ⇒ 12:04 | Autor: SRNA

Posthumno odlikovan četnički komandant Cvijetin Todić

Predsjednik Fondacije "Halijard" DŽon Kapelo danas je u Boljaniću kod Doboja uručio odlikovanje posthumno dodijeljeno komandantu Ozrenske četničke birgade Јugoslovenske vojske u otadžbini Cvijetinu Todiću zbog spasavanja u savezničkih pilota u alciji "Halijard - vazdušni most" prije 77 godina.
Misija Halijard-Boljanić - Foto: RTRS
Misija Halijard-BoljanićFoto: RTRS

Unuku Darko Despotović, koji je danas primio odlikovanje, istakao je da ne smiju biti zaboravljeni srpski heroji i istakao da je četnički pokret na prostoru Ozrena spriječio genocid nad Srbima u Drugom svjetskom ratu.

- Da nije bilo četničkog pokreta na prostoru Ozrena bi bio počinjen genocid nad sprskim narodom. Srećom, to se nije dogodilo - istakao je Despotović

On je naglasio da je srpski narod uvijek bio na strani i istine i pravde.

U selu Boljanić kod Doboja danas je obilježeno 77 godina od akcije "Halijard - vazdušni most" u kojoj je spaseno više od 500 pilota, a u ovom selu njih 60.

Operacija "Halijard" je sjećanje na 1944. i 1945. godinu, kada je u Boljaniću kod Doboja, sa improvizovanog aerodroma, spaseno 60 savezničkih avijatičara.

Operacija "Vazdušni most", kako je još zovu, bila je najveća operacija spasavanja američkih vojnika izvan linija fronta.