latinica  ћирилица
18/09/2021 |  19:17 ⇒ 19/09/2021 | 09:25 | Autor: RTRS

Višković: Srpska i Srbija gradiće slobodne industrijske zone (FOTO/VIDEO)

Republika Srpska i Srbija učestovovaće u kreiranju slobodnih industrijskih zona u pograničnim dijelovima Srpske, izjavio je premijer Radovan Višković nakon otvaranja 88. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.
Novi Sad - Foto: SRNA
Novi SadFoto: SRNA

U pitanju je, kaže Višković, prostor od Bratunca do Bijeljine.

Novosadski sajam najveća je smotra agrara u regionu, koja je okupila izlagače iz 17 evropskih zemalja. Na zajedničkom štandu Privredne komore Republike Srpske predstavlja se i 13 firmi iz Srpske, a prvi put i grupacija naših reprezentativnih proizvođača organske hrane.

Vojvodina je regionalni lider u poljoprivrednoj proizvodnji, što je pokazao i ovogodišnji Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu. 

Unapređenje privredne saradnje Republike Srspke i AP Vojvodine, bile su teme razgovora premijera Srpske Radovana Viškovića i predsjednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića.

Međusobna saradnja Srpske i Srbije, naglašava premijer, svakog dana sve je bolja i ogleda se u mnogobrojnim projektima. Istaknut je značaj dosadašnje saradnje, uz najavu novih privrednih investicije od značaja za Srpsku i Srbiju.

Višković je još jednom naglasio da je Srbija najveći spoljnotrgovinski partner Srspke i najveći inevstitor.

Takođe je istakao i da je Vlada Srpske otvorena za nove investicije i da je spremna da kreira i posebne uslove za privrednike koji bi otvarali svoje pogone u industrijskim zonama u Podrinju, od Bijeljine do Bratunca.

Vojvodina, kao najrazvijeniji dio Srbije ima i snagu i obavezu, ali i dužnost da pomogne Republici Srpkoj, istakao je predsjednik pokrajinske Vlade Igor Mirović.

Nakon obilaska izlagača na sajmu poljoprivrede, Višković i Mirović su u Privrednoj komori Vojvodine prisustvovali i okruglom stolu o unapređenju privrednih odnosa.

Najavljena je izgradnja poslovnih zona u Bratuncu, ali i drugim pograničnim mjestima uz rijeku Drinu. Za investicije zainteresovani i privrednici Vojvodine.

Međunarodni sajam poljoprivrede, lova i ribolova i ekologije u Novom Sadu okupio je izlagače iz 17 zemalja svijeta.