latinica  ћирилица
19/09/2021 |  19:17 ⇒ 20/09/2021 | 07:11 | Autor: RTRS

Poruka iz Srpske - nema učešća u radu zajedničkih institucija (VIDEO)

Uoči sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske poruka – niko od Srba neće učestvovati u radu ovog doma. To znači da će se srpski poslanici striktno držati zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske. Nema učešća u radu zajedničkih institucija sve dok nametnuti Inckov zakon ne bude stavljen van snage.
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH - Foto: SRNA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiHFoto: SRNA

U sali za zasjedanje Predstavničkog doma neće biti predstavnika Srba. To je, kaže srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, jasan politički stav.

- Neće niko ići od Srba i to je to. To što Izetbegović kaže ispuhaće ili kao Željko Komšić koji priča da je to godišnji odmor, sad ćemo viditi jel godišnji odmor nisu više godišnji odmori. Postoji jasan politički stav - poručio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Tom stavu, koji je definisan i zaključcima parlamenta Srpske, svi poslanici iz Srpske ostaju potpuno privrženi. Ovo nije blokada rada, već izražavanje stava, kategorični su iz SNSD-a.

- Da li smo mi u zgradi ili pored zgrade to je sekundarno pitanje u odnosu na suštinsko. A to je da li će se u ovoj zemlji početi primjenjivati ustavni a zatim i ostali principi demokratske države - smatra Snježana Novaković Bursać, šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Nenad Stevandić, šef Srpskog kluba pozvao je sve poslanike iz Republike Srpske da prije samog početka sjednice održe još jedan sastanak i potvrde dogovor.

- Nećemo dozvoliti da volja Narodne Skupštine koja je izglasana velikom većinom i izjava koju smo potpisali svi zajedno predsjednici i pozicije i opozicije bude na bilo koji način omalovažena - poručio je Stevandić.

Dileme nema da je ovo pitanje o kojem već gotovo tri mjeseca na političkoj sceni u Srpskoj postoji konsenzus i nema podjela na vlast i opoziciju.

- Nema učešća u donošenju bilo kakvih odluka u zajedničkim institucijama, dok se ova situacija u vezi sa potpuno bespotrebno nametnutim zakonom ne riješi - smatra Branislav Borenović, poslanik u PD PS BiH (PDP).

Nenad Nešić poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (DNS) smatra da je bitno poslati iz Parlamenta BiH sliku da jedinstvo po pitanju nametnutog Inckovog zakona nije narušeno.

- Nemamo namjeru da odustanemo od zahtjeva, a to je da se nametnuti zakon povuče - dodao je Nešić.

Međutim, SDS-ov Mirko Šarović, uoči sjednice poručuje da ne postoji nikakav formalni dogovor o neučešću na zasjedanju. Odmah je uslijedio odgovor iz SNSD-a.

Ne sporeći pravo poslanicima drugih klubova i grupa da sami donesu odluku o tome da ći će učestvovati u radu, Snježana Novaković Bursać upozorava da nije dobro da se ponašaju različito, jer, kako navodi, javnost očekuje da budu jedinstveni. 

Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma, Borjana Krišto ističe da nije dobro da ovaj dom radi bez predstavnika jednog od tri konstitutivna naroda.

- Mi poslovnikom možemo raditi. Ako imamo kvorum možemo se izjašnjavati i donositi odluke. S tim da u ovom dijelu, ako svi sudjeluju nema opet odluka. Odluke se mogu donijeti prostom većinom, koja bi uključivala jednu trećinu glasova iz Republike Srpske. Ako toga nema, nema ni usaglašavanja na Kolegijumu. Bez usaglašavanja na Kolegijumu, nema ni drugog kruga glasanja - smatra ona.

To zapravo znači da, nijedan akt u Predstavničkom domu ne može biti donesen ako Srbi ne učestvuju u njegovom radu. I tako će biti sve dok se ne riješi pitanje Inckovog zakona, zbog kojeg je, prema riječima Milorada Dodika, već počela hajka na Srbe.

- Јa sam već da znate izračunao da imam devet prijava za negiranje genocida, dvije neke dame N.N. lica iz Tuzle tuže Milorada Dodika, pa molim vas to je hajka - rekao je Dodik.

Podsjećamo, bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca". Odmah nakon toga, parlament Srpske, usvojio je Zakon o dopuni Krivičnog zakonika i Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika.