latinica  ћирилица
23/09/2021 |  13:46 ⇒ 17:18 | Autor: SRNA

Đokić: Značajno učešće Srpske na ministarskom sastanku u Varšavi (VIDEO)

Ministar energetike i rudarstva Petar Đokić istakao je značaj učešća Republike Srpske na ministarskom sastanku Partnerstva za transatlantsku saradnju u oblasti energije i klime, koji se održava u Varšavi, jer bez međunarodne saradnje nije moguće pronaći rješenja za tranziciju vlastitih energetskih sistema radi smanjenja emisije štetnih gasova.
Petar Đokić u Poljskoj - Foto: RTRS
Petar Đokić u PoljskojFoto: RTRS

 Đokić je izjavio Srni da je veoma značajno da je Srpska, kao dio strukture u BiH, prisutna na ovom skupu i da joj se daje značaj u međunarodnoj aktivnosti.

On je ukazao da je ogroman pritisak da sve zemlje donose veoma jasne programe smanjenja emisije štetnih gasova, a to znači da se iz proizvodnje potiskuju termoelektrane, odnosno sve elektrane koje koriste fosilna goriva.

- To je neka nova budućnost koja nas očekuje u narednim decenijama - izjavio je Đokić.

Osnovne teme sastanka u Varšavi i jesu poboljšanje energetske efikasnosti i primjena čiste energije sa posebnim značajem na uticaj obnovljive energije i izvora obnovljive energije, nuklearne energije i upravljanja ugljenikom.

Đokić je rekao da je karakteristika ovogodišnje konferencije to da je iz godine u godinu sve veći pritisak na sve zemlje koje imaju ugljene bazene što nalaže domaćim vlastima u svim državama da ubrzano rade na tranziciji vlastitih energetskih sistema.

Prema njegovim riječima, taj proces je izuzetno skup i biće potrebno da se u narednom periodu pronalaze načini finansiranja ovog izuzetno važnog projekta za svaku zemlju.

Đokić je istakao da bez velike međunarodne aktivnosti i saradnje u ovoj oblasti nije moguće pronaći nova rješenja.

On je pojasnio da je Partnerstvo za transatlantsku saradnju u oblasti energije i klime osnovano kao transatlantski sistem koji čine 25 zemalja, uključujući SAD i države Evropske unije, a ove godine je domaćin Poljska.

Đokić je naglasio da je dvodnevnu posjetu Poljskoj iskoristio za više bilateralnih sastanaka sa ministrima iz drugih država, te da je danas u popodnevnim časovima planiran sastanak sa svih 25 ministara zemalja koje su prisutne na sastanku Partnerstva.

Đokić u dvodnevnoj posjeti Poljskoj boravi na poziv ministra za klimu i životnu sredinu Poljske i ministra energetike SAD Mikala Kurtike i DŽenifer Granholm.

On je juče, prvog dana boravka u Poljskoj, učestvovao u radu Poslovnog foruma kojem prisustvuju zvaničnici i ministri iz 25 evropskih zemalja, SAD i Evropske komisije, a koji rad nastavlja i danas.