latinica  ћирилица
08/10/2021 |  12:36 | Autor: SRNA

Obim investicija već prešao milijardu evra

Vršilac dužnosti direktora Razvojne agencije Srbije Radoš Gazdić rekao je na Međunarodnom forumu o saradnji na Zlatiboru da je privredna saradnja Republike Srpske i Srbije izuzetno značajna i da je to prepoznao veliki broj srpskih kompanija koje su investirale u Srpsku, te da je obim investicija već premašio milijardu evra.
Novac - Foto: RTRS
NovacFoto: RTRS

- U budućnosti treba da radimo na promociji i uspostavljanju zajedničkih lanaca dobavljača kako bismo, udruženi, postali povoljno okruženje za nove investicije - istakao je Gazdić.

Direktor Razvoje agencije Republike Srpske Marinko Đukić izjavio je da su sve aktivnosti koje je sprovodila ova agencija pomogle privrednicima Srpske da unaprijede poslovanje i da je uvjeren da će to biti rezultat susreta i na ovom forumu, saopšteno je iz ove agencije.

Đukić je podsjetio da je na prethodnih pet foruma, koji su održani u Banjaluci, Novom Sadu, Јahorini, Zlatiboru i Tesliću, učestvovalo više od 1.000 preduzeća, klastera, razvojnih agencija i lokalnih zajednica iz 17 zemalja, te da je održano više od 3.500 poslovnih susreta.

On je naglasio da je Razvojna agencija Srpske, putem aktivnosti Evropske mreže preduzetništva, u proteklom periodu realizovala veliki broj specijalizovanih radionica i stručnih obuka, poslovnih susreta, te privrednih misija.

Razvojna agencija je, dodao je on, pružila i podršku preduzećima i klasterima u internacionalizaciji poslovanja, podršku kod prijavljivanja na EU projekte, za unapređenje inovativnih kapaciteta preduzeća, digitalizaciju poslovanja, zaštitu intelektualne svojine i slično.

Pomoćnik ministra za naučnotehnološki razvoj Republike Srpske Miodrag Peranović istakao je da Vlada Republike Srpske podržava rad Razvojne agencije Republike Srpske, a posebno događaje poput ovog foruma, koji povezuju privrednike ne samo Republike Srpske i Srbije, već i zemalja regiona, EU i šire.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Srbije Milan Ljušić naglasio je da su ministarstvo, ali i sve druge institucije, učinili napor da privreda Srbije uspješno prebrodi izazove pandemije, dodajući da je zabilježen solidan rast prometa, izvoza i što je najvažnije broj zaposlenih.

Dvodnevni šesti Međunarodni forum o saradnji, koji je počeo juče, održava se na Zlatiboru u organizaciji Razvojne agencije Republike Srpske i Razvojne agencije Srbije, uz podršku vlada Srpske i Srbije.

U okviru pratećeg programa foruma održava se veći broj radionica, seminara i prezentacija, među kojima su prezentacija investicionih mogućnosti Republike Srpske.