latinica  ћирилица
09/10/2021 |  11:00 ⇒ 12:20 | Autor: RTRS

U Andrićgradu promovisana trilogija "Brda od pelina" (VIDEO)

U Andrićgradu je promovisana trilogija "Brda od pelina" autorke Јasenke Lalović, koju čine knjige.
Višegrad: Promocija knjige - Foto: RTRS
Višegrad: Promocija knjigeFoto: RTRS

Knjige prate sudbinu i ulogu žene u crnogorskom društvu sa svim običajnim, jezičkim i kulturološkim raznolikostima u periodu od kraja 19. vijeka do kapitulacije Italije u Drugom svjetskom ratu.

Romani "S ove bande moje gore", "S one bande moje gore" i "Kastigulja" iz trilogije "Brda od pelina" popularnost . Knjige prate sudbinu i ulogu žene u crnogorskom društvu sa svim običajnim, jezičkim i kulturološkim raznolikostima u periodu između dva svjetska rata, i jedan period poslije Drugog svjetskog rata.

- Bavila sam se tim periodom zato što smatrala da su to poslednja uporišta koja nam govore o tradicionalnoj ženi tog prostora koji ne volim da vežem za crnogorski prostor, već smatram da je to šire dinarski prostor. "Brda pelina" sam dugovala svojoj rodnoj grudi s obzirom da živim u Beogradu i to je nastalo u jednom nedostajanju - ističe autorka Јasenka Lalović.

Posebnu pažnju kod čitalaca izazvao je treći po redu roman "Kastigulja".

- Osnovna nit je u stvari žena praćena kroz nekoliko generacija. Poentira se Kastiguljom koja prati četiri generacije jedne porodice. Riječ je o ženi koja ima kaznu bez zločina.Vrlo specifična situacija koju i dnas imamo i treba se izboriti sa tim, a ova žena je našla pravu mjeru da prnađe svoj mir - kaže, Olivera Marković moderator promocije.

Autorka je imala potrebu da objasni da su crnogorske žene mudre i dostojanstvene. Sebe su tako pozicionirale jer su bile svjesne da su one stub porodice, i da svaku nedaću iznesu ispravno do kraja, bez imalo patetike. Ova trilogija je povratak tradiciji, ognjištu i čovjekovoj duši.