latinica  ћирилица
09/10/2021 |  12:15 ⇒ 13:10 | Autor: SRNA

Promovisane "Stripovijetke - Aleksa Šantić"

U okviru 102. Šantićevih večeri poezije danas je u Mostaru predstavljena knjiga "Stripovijetke - Aleksa Šantić" i postavljena istoimena izložba u organizaciji Narodne univerzitetske biblioteke Republike Srpske.
Mostar: Predstavljena knjiga "Stripovijetke - Aleksa Šantić" - Foto: SRNA
Mostar: Predstavljena knjiga "Stripovijetke - Aleksa Šantić"Foto: SRNA

Vladičanski dvor bio je danas prepun posjetilaca, među kojima je najviše bilo učenika "Prosvjetine" Škole srpskog jezika, istorije i kulture.

Predsjednik mostarskog Gradskog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" Sanja Bjelica Šagovnović rekla je da je ovaj projekat dogovoren prošle godine sa Narodnom univerzitetskom bibliotekom Republike Srpske, na 101. Šantićevim večerima poezije, kada je i uspostavljena njihova saradnja.

- Šantić u stripu je nešto sasvim novo i jako zanimljivo - rekla je ona i istakla da je ovaj projekat uspješno realizovala Narodna univerzitetska biblioteka Republike Srpske, a "Prosvjeta" nastoji kroz izdavačku djelatnost nanovo aktuelizovati Šantića i približiti ga novim generacijama, pa i djeci.

Ona je podsjetila da su na ovogodišnjim 102. Šantićevim večerima poezije predstavljena i Sabrana djela Alekse Šantića tako da se može reći da "Prosvjeta" uspješno vodi izdavačku djelatnost i nastoji da knjige velikog srpskog pjesnika ponovo budu čitana.

Direktor Narodne univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljilja Petrović Zečić podsjetila je da su na 101. Šantićevim večerima predstavili "Stripovijetke Petra Kočića" i tada dogovorili i da se i Šantićeve pripovijetke pretoče u strip.

Ona je dodala da je u ovom djelu predstavljeno pet pripovijedaka od ukupno devet koliko ih je Šantić napisao.

- Književna kritika se nije dovoljno bavila ovim dijelom Šantićevog stvaralaštva, ali ova djela imaju posebnu toplinu. Svaka pripovjetka ima jednu univerzalnu poruku koju nije umanjilo ni 100 godina od kada su napisane - kaže ona.

Ona ističe da je cilj bio i da se Šantića predstavi u novom svjetlu i poveže sa stripom da bi se privukle i mlađe generacije.

Direktor Narodne univerzitetske biblioteke Republike Srpske napomenula je da ova ustanova sa "Prosvjetom" ima projekte i za narednu godinu, za koje se nada da će ih uspješno realizovati.

- Prije nepunih mjesec dana objavili smo i izabrana djela još jednog znamenitog Mostarca - Svetozara Ćorovića, koje ćemo vjerovatno predstaviti u Mostaru. Ove godine smo se fokusirali na Hercegovce i Mostarce - rekla je Zečićeva.

Istoričar Zoran Pejšinović je govorio o Šantiću, njegovoj istorijskoj ulozi, životu i istorijskom kontekstu, ali i povezanosti ovog pisca i Petra Kočića, o istorijskoj ulozi i vremenu u kome su živjeli i stvarali.

Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske odabrala je pet Šantićevih pripovijedaka i štampala ih u formi stripa. Pripovijetke `Ljubav sirotice", "Oče blagoslovi", "Amazonka", "Kradljivci" i "Osveta" nacrtali su i adaptirali Predrag Ikonić i Milan Mladić.