latinica  ћирилица
11/10/2021 |  12:58 ⇒ 17:56 | Autor: RTRS

Poljoprivredni fakultet u Banjaluci obilježio 29 godina uspješnog rada (VIDEO)

Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Banjaluci obilježio je 29 godina postojanja.
Dodjela diploma - Foto: RTRS
Dodjela diplomaFoto: RTRS

Dodijeljene su diplome studentima koji su završili prvi i drugi ciklus studija.

Student generacije Poljoprivrednog fakulteta je Mihajlo Voruna. Prvi ciklus završio je za najvišim ocjenama, a sa istim ciljem upisao je i master studij. Mihajlo je jedan od 100 studenata promovisanih u zvanje inženjera poljoprivrede na Dan fakulteta.

- Trenutno sam angažovan na Poljoprivrednom fakultetu, u Laboratoriji za fitopatologiju. Smatram da nam Poljoprivredni fakultet pruža dobu osnovu za naučno-istraživački rad, ali takođe i za rad na terenu - kaže on.

Svake godine Poljoprivredni fakultet promoviše oko 100 svršenih studenata. Manji broj novoupisanih veliki je problem svim fakultetima, ali na Poljoprivrednom fakultetu kompenzuju učešćem u međunarodnim projektima.

Dekan ovog fakulteta Zlatan Kovačević kaže da ovaj fakultet godišnje završi oko 100 studenata.

- Usmjereni smo na međunarodnu saradnju, kao i da studentima obezbijedimo što više prakse, ali i da realizujemo naučnoistraživačke projekte, te smo jedina članica na Univerzitetu koja je koordinator dva projekta - ističe Kovačević.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin naglašava da bi Poljoprivredni fakultet mogao biti primjer drugim članicama kako se realizuju međunarodni i regionalni projekti.

- Rezultat toga su istraživanja koji naši profesori publikuju u međunarodno priznatim naučnim časopisima, što je omogućava da se naš univerzitet pozicionira na međunarodnom planu - kaže Gajanin.

Ovoj instituciji pomaže i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, koje je obezbijedilo koncesiju na 70 hektara poljoprivednog zemljišta u Lijevče polju, da bi sudenti u okviru Eksperimentalno-edukativnog centra, imali mjesto za praktični dio nastave. Tu je i podrška svršenim studentima.

Ministar Boris Pašalić poručuje da je student uvijek u prvom planu, te da resorno ministarstvo svakom diplomiranom inženjeru poljoprivrede koji ima imanje na selu i želi da ostane tu obezbjeđuje 40.000 KM za početni posao.

- U kombinaciji sa posjedom koji imaju i stečenim znanjem na fakultetu, smatramo da je taj novac dobra startna osnova za uspješno bavljenje poljoprivredom, jer nam je cilj da svoje znanje primjene na terenu, što je glavni uslov za razvoj poljoprivrede - kaže Pašalić.

Poljoprivredni fakultet organuzije nastavu u tri studijska programa - animalna proizvodnja, biljna proizvodnja i agrarna ekonomija i ruralni razvoj.