latinica  ћирилица
11/10/2021 |  18:37 ⇒ 12/10/2021 | 07:42 | Autor: RTRS

Namjenska industrija Srpske na Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme (FOTO)

Na Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme u Beogradu, novim proizvodima predstavili su se Tehnički remontni zavod iz Bratunca i Vazduhoplovni zavod Orao. Podršku su dobili i od srpskog člana Predsjedništva, koji ih je posjetio i rekao da će Srpska uvijek podržavati svoju namjensku industriju. Na sajmu se predstavio i banjalučki Kosmos.
Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme u Beogradu - Foto: SRNA
Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme u BeograduFoto: SRNA

Komapnija Tehnički remont Bratunac više nije pionir na međunarodnim sajmovima. Već sedam godina pojavljuje se sa novim proizvodima. Danas je u Beogradu predstavila multifunkcionalno oklopno vozilo Despot, poluautomatski pištolj "RS 9 Vampir" , upaljače za vojnu namjenu i usluge koje pružaju.

- Danas imamo priliku da predstavimo Despota sa daljinskim upravljanjem borbenom stanicom, najnovije generacije. Krupnim koracima idemo napred, zapošljavamo ljude, ali bez države bi to bilo nemoguće - rekao je Stevan Ristić direktor Tehničkog remonta Bratunac.

Srpska će uvijek podržavati svoju namjensku industriju, istakao je, prilikom posjete Sajmu, srpski član Predsjedništva Milorad Dodik. Zbog nestabilnosti u svijetu, kaže, sve veći su zahtjevi za novim borbenim sredstvima, oružjem i municijom.

- Naše ministarstvo unutrašnjih poslova razvijajući ove proizvode zajedno sa kompanijom namjenske ugovorlo je 10 Despota mislim da ćemo ići dalje i čujem da su značajne količine vozila prodate u druge zemlje i da u tom pogledu to funkcioniše - rekao je Dodik.

Foto: RTRS

Na sajmu i Kompanija Orao iz Bijeljine, koja već 77 godina remontuje turbomlazne motore. Ugovoreni remont 12 motora za Vojsku Srbije, koja im je i glavni partner, biće na vrijeme obavljen.

- Ove godine smo ugovorili remont 12 motora. Isporučili smo pet, ovo je šesti. Imamo ugovore za 12 motora i mi ćemo svoju obavezu da završimo. Svi motori za Vojsku Srbije će biti isporučeni. Ovo što smo ugovorili , to ćemo isporučiti - kaže Mladen Stojanović v.d.direktora Vazduhoplovnog zavoda Orao Bijeljina.

Ministar privrede Srpske Vjekoslav Petričević naveo je da predstavnici Orla ovdje imaju priliku se predstave ozbiljnim kompanijama.

 Foto: RTRS

- Rusija je prije godinu i po dana bila i u posjeti kompaniji, gdje su gledali kapacitete i mogućnosti razvoja i tu sigurno ima mjesta da unaprijedimo saradnju i da dođemo do značajnih ugovora koji su bitni za poslovanje naše namjenske industrije - dodao je on.

Na zelenu granu vraća se i banjalučko preduzeće Kosmos, koje se više od šest decenija bavi remontom radarskih, raketnih i računarskih sistema.

Foto: RTRS

- Nastavili smo tradiciju i jedini smo koji možemo vršiti remont Kuba prevashodno i radarskog sistema S 600 i svih radarskih sistema S serije - istakao je Dragoljub Spasić direktor Predstavništva Kosmos Beograd.

Dodik je istakao da je veoma važno da se Republika Srpska pojavljuje kao prepoznatljiv izvoznik vojne opreme i naoružanja, uprkos izazovima s kojima se suočava.

Foto: SRNA

- Međunarodni faktor devastirao je namjensku industriju u Srpskoj, a u Federaciji BiH ostavio više od 10 firmi koje se bave proizvodnjom vojne opreme i naoružanja - naglasio je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH obišao je Sajam naoružanja i vojne opreme na kojem je i štand ruske firme "Rostek".