latinica  ћирилица
14/10/2021 |  10:11 ⇒ 10:19 | Autor: SRNA

Le Pen: Ako pobijedim, srušiću vjetroturbine

Lider francuske stranke krajnje desnice Nacionalni savez Marin le Pen rekla je danas da će ukoliko naredne godine bude izabrana za predsjednika okončati sve subvencije za obnovljivu energiju i srušiti turbine za vjetar.

Le Penova je na prošlim izborima 2017. godine ušla u drugi krug predsjedničkih izbora i analitičari smatraju da će to ponoviti i naredne godine u aprilu, ali rezultati pojedinih anketa ukazuju i da bi televizijski voditelj Erik Zemur mogao da dobro prođe, ukoliko objavi kandidaturu.

- Energije vjetra i Sunca nisu obnovljive, već naizmjenične. Ukoliko budem izabrana, okončaću gradnju parkova turbina za vjetar i pokrenuti veliki projekat za njihovo rasformiranje - istakla je ona za francuske medije.

Ona je najavila i ukidanje subvencija za solarnu i energiju vjetra za koje navodi da za oko šest ili sedam milijardi evra godišnje opterećuju budžet i dovode do visokih računa kod potrošača.

Prema njenim riječima, pružiće veliku podršku nuklearnoj industriji jer će omogućiti gradnju nekoliko novih reaktora, finansirati postojeće centrale i podržati postavljanje manjih modularnih reaktora kao što je to predložio i predsjednik Emanuel Makron.

Makron je početkom sedmice predstavio mapu puta francuske privrede do 2030. godine i predložio je podršku vrijednu više milijardi evra za proizvodnju vozila na električni pogon, nuklearnu industriju i zeleni hidrogen, ali je vrlo malo pominjao obnovljivu energiju.

Francuska 75 odsto električne energije dobija iz nuklearnih elektrana što znači da proizvodnja struje u toj zemlji ima vrlo male emisije ugljen dioksida u odnosu na druge razvijene države.