latinica  ћирилица
14/10/2021 |  13:08 ⇒ 13:11 | Autor: SRNA

Podsticaji za privredne subjekte koji zapošljavaju 19.862 radnika

Podsticajima za direktna ulaganja za prerađivačku industriju podržani su projekti privrednih subjekata koji zapošljavaju ukupno 19.862 radnika, saopšteno je iz Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske.
Ministarstvo privrede i preduzetništva - Foto: RTRS
Ministarstvo privrede i preduzetništvaFoto: RTRS

U Ministarstvu podsjećaju da je Vlada Republike Srpske danas dala saglasnost na prijedlog rang-liste za dodjelu podsticaja za direktna ulaganja u ukupnom iznosu od 7.000.000 KM.

Podsticaji su namijenjeni za podršku realizaciji investicionih projekata koje realizuju privredni subjekti iz oblasti prerađivačke industrije.

Na javni poziv za dodjelu podsticaja za direktna ulaganja u ovoj godini prijavilo se 267 privrednih subjekata, od čega je 207 ispunilo uslove, podsjetili su iz Ministarstva privrede i preduzetništva.

Predmet dodjele podsticaja bio je projekat privrednog subjekta koji se odnosi na nabavku savremenih tehnologija i opreme koja nije starija od 12 godina ili razvoj i inovacija.

Projekat dodjele podsticaja za direktna ulaganja realizuje se u saradnji sa Svjetskom bankom i dijelom je sufinansiran od Svjetske banke.

Od ukupnog broja prijavljenih privrednih subjekata, odbijeni su zahtjevi 60 privrednih subjekata koji ni poslije zatražene dopune nisu dostavili dokaze o ispunjenosti uslova traženih javnim pozivom.

Najčešći razlozi odbijanja odnose se na nedovoljan broj radnika, šifru djelatnosti, neizmirene poreske obaveze, nepotpunu dokumentaciju, nepoštovanje tražene metodologije ili rokova javnog poziva.

Podsticajima za direktna ulaganja podržani su projekti privrednih subjekata koji zapošljavaju ukupno 19.862 radnika, što je za oko 330 radnika više u odnosu na broj radnika koje su zapošljavali 31. decembra prošle godine, a koji su u nabavku i uvođenje savremene opreme i tehnologije investirali u vrijednosti od oko 64 miliona KM, naveli su iz Ministarstva.

Posmatrano po sektorima industrije, najviše investicija se realizuje u sektoru metalske i elektro industrije, zatim slijedi sektor drvne, te industrija proizvodnje papira.

Značajne investicije odnose se na nabavku novih proizvodnih linija, digitalizaciju proizvodnih procesa, CNC mašina, robota, lasera i slično.

U Ministarstvu su naglasili da se u tekstilnoj i obućarskoj industriji, koja je prepoznatljiva kao industrija sa niskom akumulacijom kapitala, realizuju značajne investicije u digitalizaciju procesa proizvodnje, te u razvoj vlastitog proizvoda.

Rang-lista sa iznosima sredstava po pojedinačnom privrednom subjektu nalazi se na internet stranici Ministarstva.

U narednom periodu uslijediće donošenje rješenja o dodjeli podsticaja i potpisivanje ugovora sa korisnicima podsticaja, a privredni subjekti će biti obaviješteni o terminima i mjestu potpisivanja ugovora.