latinica  ћирилица
14/10/2021 |  18:47 ⇒ 15/10/2021 | 09:01 | Autor: RTRS

Dodik: Ukoliko dođe do sankcija, to je put ka samostalnosti Srpske (VIDEO)

O teškoj političkoj borbi koju Repbublika Srpska vodi kako bi se BiH vratila izvornom Dejtonu i Ustavu BiH, predstavnici Republike Srpske i političkih partija koji čine većinu u Narodnoj skupštini prenijeli su ambasadorima EU na sastanku u Istočnom Sarajevu.
Sastanak zvaničnika Republike Srpske sa ambasadorima evropskih zemalja - Foto: RTRS
Sastanak zvaničnika Republike Srpske sa ambasadorima evropskih zemaljaFoto: RTRS

Bez oklijevanja, nastaviće sa aktivnostima u vezi vraćanja oduzetih nadležnosti! Ukoliko EU donese odluku o sankcijama Republici Srpskoj, neka znaju da je to put u samostalnost Republike Srpske, upozorio Milorad Dodik.

Sve što je prethnodnih dana govorio – Milorad Dodik danas je prenio ambasadorima EU. Bilo ih je kaže 14. Nije mu važan broj prisutnih koliko stavovi srpskih predstavnika u vlasti. Ambasadorima koji nisu došli na sastanak u Istočno Sarajevo poručio je da bi se možda odazvali da je sastanak rukovodstava Srpske na Baščaršiji. No, kako god, prisutnim abasadorima su preodčeni stavovi predstavnika Srpske - očuvanje ustavnog poretka i teritorijalnog inetegriteta zbog čega će biti održana i sjednica Narodne skupštine.

- Oni su htjeli da učine nelegitimnu i razvlašćenu Srpske, na našem put nas ne može da zaustavi ni EU, ni Amerika, ani Britanija koja je sve ovo zakuvala. Britanci i oni su se s nama igrali svih ovih godina, i zeljeli su da naprave muslimansku državu. Ovo nije secesija i ovo nije otcjepljenje - rekao je Dodik.

Na sastanku sa ambasadorima bilo je riječi i o mogućim sankcijama EU i izolaciji Srpske, a koju u javnom prostoru sve više spominju pojedini domaći političari ali i zapadni ambasadori. Ono što je sigurno, kaže Dodik, jeste da Evorpska komisija Srpskoj neće uvoditi sankcije. Upitnik je da li će na sankcijama insistirati Njemačka. Bude li neko posegao za sankcijama, Dodik kaže da Srpska i na to ima odgovor!

- Rekao sam danas ukoliko EU donese odluku o sankcijama Srpskoj ili isključenju Republike Srpske iz programa koji ovdje imaju, neka zapišu da je to samostalnost Srpske - dodao je Dodik.

Posegne li Evropa za sankcijama, Srpska neće ostati bez investicija. Oslonac su Kina i Rusija. Dodik ne spori pomoć EU i njene fondove, ali podsjeća da je Srpska mnogo više dala Evorpi kroz mlade ljude koje je obrazovala, a Evorpa uzela. Evroipi je poručio da u BiH dva naroda, Srbi i Hrvati ne žele majorizaciju i unitarizaciju. I za one koji plaše narod i pričaju o navodnom ratu, Dodik je imao poruku.

-  Neki nam danas saopštavaju kako ova vlast navodno gura narod, ne gura narod već ih branimo, a oni kukavčki se dodvoravaju međunarodnim sponzorima da što više udare na aktuelnu vlast, ništa drugo što je Bakir juče rekao da vjeruje opoziciji - kaže Dodik.

Republika Srpska će istrajati u vraćanju nadležnosti. Ukoliko to ne uradi, kaže Dodik, nestaće! Ne bi bilo nerealno, kaže, i da nam ukinu Vladu i Narodnu skupštinu. Ovo nije inat, već odlučnost od koje Srpska neće odustati!