latinica  ћирилица
15/10/2021 |  17:03 | Autor: SRNA

Trivić: Festival "Kestenburg" prilika za susret mladih umjetnika

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić istakla je značaj Međunarodnog festivala studentskih pozorišta "Kestenburg" jer je dobra prilika za susret mladih umjetnika iz regiona i svijeta.
Natalija Trivić sa predstavnicima međunarodnog festivala studentskih pozorišta "Kestenburg" - Foto: SRNA
Natalija Trivić sa predstavnicima međunarodnog festivala studentskih pozorišta "Kestenburg"Foto: SRNA

Trivićeva, koja je danas sa direktorom ovog festivala Aleksandrom Pejakovićem razgovarala o organizaciji predstojećeg Festivala, koji će biti održan krajem novembra u Banjaluci, istakla je da je izuzetno raduje što će publika imati priliku da uživa u još jednom festivalskom izdanju "Kestenburga", koje će okupiti mlade umjetnike iz različitih dijelova svijeta koji će se predstaviti sa najrazličitijim temama.

- Ovaj festival je odlična prilika za naše studente umjetnosti da se predstave, ali i sjajna prilika za susret sa mladim umjetnicima iz regiona i svijeta. Ovakvi susreti uvijek inspirišu i iznjedre neku novu saradnju i zbog toga smatram veoma važnim održavanje ovog festivala - rekla je Trivićeva. Ona je dodala da je ohrabrujuće što su i drugi organizatori uspješno realizovali pozorišne festivale širom Republike Srpske uprkos pandemiji virusa korona, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture.

Trivićeva je navela da će resorno ministarstvo u ovoj godini sufinansirati ukupno 192 kulturna projekta u ukupnom iznosu od 670.000 KM, od čega u oblasti pozorišne produkcije 12 projekata, a 11 projekata u oblasti pozorišnih manifestacija. Pejaković je rekao da će se ovogodišnje izdanje festivala održati od 28. do 30. novembra na sceni Banjalučkog studentskog pozorišta i Narodnog pozorišta Republike Srpske, kao i da će takmičarski program okupiti oko 60 učesnika, među kojima i studentski ansambl iz Јužne Koreje. Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske jedan je od pokrovitelja festivala "Kestenburg"