latinica  ћирилица
16/10/2021 |  11:41 ⇒ 17/10/2021 | 00:07 | Autor: RTRS

Prijedor: Na festivalu "Zlatna vila" večeras proglašenje pobjednika (VIDEO)

U Prijedoru je na 15. Međunarodnom festivalu pozorišta "Zlatna vila" odigrana posljednja, četvrta predstava iz takmičarskog programa "Zla žena" Narodnog pozorišta Subotica.
Predstava "Zla žena" - Foto: RTRS
Predstava "Zla žena"Foto: RTRS

Predstavu je režirala Iva Milošević, prema tekstu Јovana Sterije Popovića.

Kao i većina djela Јovana Sterije Popovića, i "Zla žena" bavi se malograđanskim životom i njegovom represijom prema pojedinicu.

U izvedbi Narodnog pozorišta Subotica to prelazi u komediju groteske. Glavna junakinja Sultana ozlojeđena je zbog ugovorenog braka, zbog čega mijenja ulogu sa ženom iz niže klase, koja liči na nju.

- Ona kad ode kod Srete čizmara, koji je niža klasa, tu neko znanje pokupi, koje opet nije dobro za društvo generalno. Ali ona nauči onda da iz pozicije žrtve u tim okolnostima može da postane agresor, jer ako se već vraća kući, ne želi opet da se vraća u žrtvu, nego, eto, bira muški princip - kaže Milica Sužnjević, nosilac glavne uloge.

Ulogu Srete odigrao je Dubičanac Srđan Sekulić, koji je osnovnu i srednju školu završio u Kozarskoj Dubici, a Akademiju umjetnosti u Novom Sadu. Član je Narodnog pozorišta u Subotici od 2007. godine.

- Prvi put sam u pozorištu u Prijedoru. Јako je lijepa zgrada pozorišta, jako je lijepa sala. Publika je fantastična, baš mislim da im se dopala predstava, takav je moj utisak - ističe Sekulić.

Večeras će na Festivalu "Zlatna vila" biti proglašeni pobjednici. Biće dodijeljene nagrade za nabolju predstavu, najbolju režiju, i najboljeg glumca i glumicu.

Medijski pokrovitelj Festivala je Radio-televizija Republike Srpske.