latinica  ћирилица
17/10/2021 |  11:38 ⇒ 11:39 | Autor: SRNA

Tomić: U silosima oko hiljadu tona pšenice, mahom semberske

Mlinsko-prerađivačko preduzeće "Novi Žitopromet" iz Bijeljine trenutno u silosima ima oko hiljadu tona pšenice, a oko 95 odsto količine otkupljeno je od Semberaca, rekao je Srni šef proizvodnje Dušan Tomić i istakao da je njihovo brašno jedno od najkvalitetnijih u BiH.
Silos - Foto: RTRS
SilosFoto: RTRS

- Ostao je još jedan mali dio koji nismo otkupili. Riječ je o ljudima koji čekaju neku bolju cijenu. Prije sedam dana smo podigli cijenu pšenice, koja je u toku žetve iznosila 0,36-37 KM, a sada je 0,40 KM. Zbog rasta cijene na tržištu u okruženju i mi smo posegli za tim - rekao je Tomić.

Tomić je naveo da imaju tri vrste brašna - "tip 400" koji je uvećan za oko šest fenina, "tip 500" za pet feninga i "tip 850" za četiri feninga", a poskupljenje je uslijedilo zbog poskupljenja nafte, struje...

On je istakao da imaju dovoljne količine pšenice, te da jedino posežu za uvozom mađarske pšenice, koju koriste kao poboljšivač.

Tomić je podsjetio da cijena pšenice iz Srbije, odakle su kupili 8.500 tona, skače.

- Cijena mađarske pšenice koju mi, ipak, moramo da kupujemo i koristimo kao poboljšivač je 258 evra, tako da još nismo donijeli odluku da izvozimo brašno na inostrano tržište - rekao je Tomić i napomenuo da su pregovori u toku, što ne znači da to neće biti u skorijem periodu.

On je napomenuo i da su u ovoj godini kupili 600-700 kukuruza, koji primaju sa vlagom od 14 do 25 odsto, čak i preko.

Šef proizvodnje je istakao da će "Novi Žitopromet" pratiti tržište, na kojem se očekuje i rast cijene hljeba, ocjenjujući da je to poskupljenje realno uzimajući u obzir da se velike količine hljeba bacaju, što bi moglo uticati na racionalizaciju i svijest ljudi.

On je naveo da su u "Novom Žitoprometu" primili dva iskusna laboranta, tako da je njihovo brašno, kaže, veoma kvalitetno, jedno od najkvalitetnijih u BiH, a kapacitet mlina je 120 tona za 24 časa.

- Trenutno imamo kupce iz Visokog, Gornjeg Vakufa, Trebinja, veoma poznate pekare, koje kupuju brašno od `Novog Žitoprometa` - rekao je Tomić.

Tomić je istakao da su se bazirali na kupce u BiH, iako svakodnevno imaju ponude iz Turske za izvoz brašna.

- Zbog turbulencije na tržištu i stalnog rasta cijene pšenice nismo još odlučili da sklopimo ugovor da dajemo našu sirovinu. Hoćemo dobro da razmislimo i vidimo šta će se desiti. Moje lično ubjeđenje je da će u narednom periodu ustabiliti cijena pšenice - pojasnio je Tomić.

On je rekao da je u "Novom Žitoprometu" 1. septembra počela da radi i pekara, te da su u početku imali 1.000 hljebova, a da danas iz njihovih pogona izlazi 2.500 hljebova dnevno.

- Proizvodnja se polako povećava. Imamo još jedan pogon koji nam ne radi, a za koji je priprema završena, samo treba srediti papirologiju. Riječ je o fabrici stočne hrane u krugu mješaone, tako bi zatvorili ciklus u `Novom Žitoprometu`. Imali bismo mlin, pekaru i fabriku stočne hrane, koja će, nadam se, do kraja mjeseca početi sa proizvodnjom - najavio je Tomić.

Tomić je naveo da "Novi Žitopromet" danas ima oko 60 radnika, koji su, kaže, zadovljni, osigurani su i plate su im redovne - isplaćuju se svakog prvog u mjesecu.