latinica  ћирилица
19/10/2021 |  12:09 ⇒ 12:10 | Autor: SRNA

Rajaković: Veoma značajno ispomaganje Srbije i Srpske u isporukama struje

Međusobno ispomaganje Srbije i Republike Srpske u isporukama struje za vrijeme postojeće energetske krize, u kojoj su cijene energenata drastično porasle, veoma je značajno jer će se tako mnogo uštedjeti, izjavio je danas Srni predsjednik Saveza energetičara Srbije Nikola Rajaković.
Struja - Foto: RTRS
StrujaFoto: RTRS

- To je pozitivan korak koji ima i svoje tehničko-tehnološko duboko opravdanje, a naravno i ekonomsko jer se tako može dosta uštedjeti - istakao je Rajaković.

On kaže da je riječ o takozvanom sinergetskom efektu, što znači da, ako je hidrologija bolja u Republici Srpskoj, tada to treba iskoristiti i zajedno podržati elektroenergetski sistem, i obrnuto - sistem se može podržati sa Dunava ako je tamo hidrologija dobra, a lošija na Drini i Trebišnjici.

- Mnogo je lakše voditi sistem ako imate veći manevarski prostor koji je dobijen ovim međusobnim ispomaganjem - naveo je Rajaković.

On je naglasio da se u ovoj energetskoj krizi još više pokazalo da je najznačajnije imati sopstvene energetske kapacitete, da se prvenstveno gradi što više hidroelektrana, a da elektroprivrede podižu sopstvene solarne i vjetroelektrane jer će u narednih pet godina u Evropi biti sve manje termoelektrana.

- To je onda domaće i ne zavisimo od uvoza gasa ili nafte - rekao je ovaj stručnjak za elektroenergetiku.

On je podsjetio da su cijene struje prethodnih dana premašile 200 evra po megavat-času, a cijene gasa su dostizale nevjerovatnih 2.000 evra za 1.000 metara kubnih.

- To je ogroman poremećaj na tržištu energenata i nikome na duže staze ne odgovara da se stvari dalje odvijaju u takvom haotičnom neredu jer tu mogu biti veliki gubitnici i veliki dobitnici - ocijenio je Rajaković.

On je istakao da zato očekuje da se situacija ustali i popravi, ali i da je pitanje gdje je nova ravnotežna tačka, te da je u ovom trenutku to teško predvidjeti.

- Može se očekivati da se neće vratiti cijene struje na velikoprodajnom tržištu na 70 ili 50 evra po megavat-času, a gdje će se ustaliti ostaje pred svima nama da vidimo - ističe Rajaković.

On je naveo da postoji nekoliko razloga zbog kojih je došlo do energetske krize u svijetu, ali da je na prvom mjestu drastičan skok cijena gasa u Evropi jer nisu na vrijeme ugovorene isporuke sa glavnim isporučiocima iz Rusije, a skladišta su prilično prazna.

Drugi razlog, istakao je Rajaković, jesu visoke takse za emisije ugljen-dioksida koje su prije dvije godine bile oko 15 evra po toni, a sada su oko 60 evra, što je veliki teret posebno za termoelektrane na ugalj koje su došle u veoma nezahvalnu poziciju.

On je kao jedan od razloga energetske krize naveo i to što je ovo bila godina slabog vjetra u Evropi, što nije zabilježeno od 1961. godine.

- Energetskoj krizi su doprinijele i špekulacije na berzi jer svi gledaju da donose takve odluke da zarade što više novca - napomenuo je Rajaković.

On je rekao da, iako očekuje stabilizaciju situacije, ima mnogo i neizvjesnosti i raznih rizika, a nepovoljna je okolnost i što dolazi zima i ne zna se kakva će biti hidrologija i proizvodnja u hidroelektranama, a ni u vjetroelektranama, dok se za solarne elektrane zna da će zimi u Evropi proizvesti malo električne energije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je nedavno srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, "Elektroprivredi Republike Srpske" i generalnom direktoru tog preduzeća Luki Petroviću za isporuku električne energije koja nedostaje Srbiji.

Dodik je poručio da je to fer i bratski dogovor, usmjeren isključivo da se obezbijedi stabilna energetska situacija i u Republici Srpskoj i u Srbiji.