latinica  ћирилица
21/10/2021 |  12:19 ⇒ 20:36 | Autor: RTRS

U UKC Srpske složenim operativnim zahvatom spasen još jedan život

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske izvedena je vrlo složena operacija aneurizme trbušne aorte u Klinici za vaskularnu hirurgiju.
Operacija - UKC Republike Srpske - Foto: RTRS
Operacija - UKC Republike SrpskeFoto: RTRS

- Ljekari su izveli komplikovan operativni zahvat kod pacijenta M. D. (1960) iz Bijeljine koji je imao vrlo neuobičajnu urođenu anomaliju tj. donja šuplja vena mu je bila sa lijeve strane trbušne aorte. U 95 odsto slučajeva donja šuplja vena je sa desne strane aorte, što u ovom slučaju nije bilo tako - saopšteno je iz UKC-a Srpske.

Navode da je kompleksnost ove anomalije to što je donja šuplja vena prelazila preko vrata aneurizme, a sama aneurizma je bila pod dvanaestopalačnim crijevom i pankreasom.

- Postojala je mogućnost da tokom zahvata dođe do povrede dvanaestopalačnog crijeva i pankreasa, što je potencionalno ugrožavalo pacijenta, tako da se radilo o jako tehnički zahtjevnoj operaciji - dodaje se u saopštenju.

Iz UKC-a Srpske napominju da je pacijent imao vrlo rijedak slučaj da su umjesto jedne postojale dvije odvojene bubrežne vene za lijevi bubreg, koje su direktno obje izlazile iz donje šuplje vene što bi u slučaju povrede tokom operacije dovelo pacijenta u opasnost.

- Da je tokom zahvata došlo do povrede jedne od vena bubrežna funkcija bi bila redukovana, što je zahvaljujući vještini i stručnosti naš tim uspio da izbjegne. Pored osnovne bolesti pacijent ima i hroničnu opstruktivnu bolest pluća, što je dodatno ovu operaciju činilo još složenijom, ali ljekarski tim je uspio da to odradi vrlo brzo i uspješno - navode iz UKC-a Srpske.

Načelnik Klinike za vaskularnu hirurgiju UKC Republike Srpske Milanko Maksić rekao je da se pacijent dobro osjeća, te da je ponosan na svoje kolege, i sebe, asistente, instrumentarke i anesteziologe ističući da se ovakvi zahvati ne mogu bez njih uraditi.

- Ovo uspjeh cijelog UKC Republike Srpske - dodao je Maksić.

Naglasio da je cilj ubuduće razvijati vaskularnu hirurgiju sa svakodnevnim operativnim programom, a posebno istakao činjenicu da stasavaju mladi ljudi i da treba u njih ulagati.

Pacijent je imao samo riječi hvale za cijeli operativni tim na čelu sa Maksićem i rekao je da se osjeća odlično i da se raduje povratku u rodni grad i svojoj porodici, komšijama i prijateljima.

Operativni tim UKC Republike Srpske su činili Milanko Maksić, Novak Vasić, Јelena Inđić-Ćetić, Momir Bobar, Јovan Markanović, Siniša Mirković i Biljana Bojić.