latinica  ћирилица
22/10/2021 |  07:57 ⇒ 09:46 | Autor: RTRS

Znate li da u Banjaluci postoji mali muzej posvećen Tomi Zdravkoviću? (VIDEO)

Tomine pjesme slušaju sve generacije, od najmlađih do onih najstarijih. Јedan od njih je i Banjalučanin Petar Roljić, Tomin najveći obožavalac. Kao uspomenu na Tomu i njegove pjesme napravio je pravi mali "Muzej Tome Zdravkovića".
Toma - Foto: RTRS
TomaFoto: RTRS

Gotovo da nema slavlja na kom se ne zapjevaju pjesme Tome Zdravkovića. Mnogi kažu da je vodio boemski život i da je tu pronalazio inspiraciju za svoje pjesme, pjesme uz koje se i pusti koja suza, ali i razbije poneka čaša.

Publika njegove pjesme opisuje kao "najskuplje". Iako Toma važi za pjevača koji ima najveći broj obožavalaca, jedan od njih je i Banjalučanin Petar Roljić.

Petar je u svojoj kući napravio mali muzej u kojem, ljubomorno, čuva ploče, kasete , knjige koje ga podsjećaju na Tomu Zdravkovića.

- Najviše me zaokupirala ta njegova muzika,te njegove pjesme na koji način je to on radio. To su bile specifične interpretacije sa autentičnim pjesmama koje je on sam pisao, i zbog čega sam počeo da ih slušam. Imao sam 11 godina kada sam sa ocem otišao na jednu priredbu i tad su mi se najviše dopale njegove pjesme od svih izvođača. U to vrijeme nije bilo kao danas da se može vidjeti diskografija i hronologija,ploče.. Kako je to sve izlazilo ja sam počeo da skupljam. Otišao bih na pijacu nedjeljom i tamo bi pronalazio kasete, ploče, knjige - ispričao je Petar.

Petar zna sve Tomine pjesme, a svaka, kaže, ima srce i dušu. Teško mu je bilo izdvojiti jednu omiljenu pjesmu, ali ima ih nekoliko koje su mu posebno drage.

- Ima puno njegovih pjesama, teško je izdvojiti. Zavisi od situacije u kojoj se nalaziš, ako si sam slušaš pjesmu "Ostao sam sam". Teško je izdvojiti, ali ima ih nekoliko "Dotak'o sam dno života", "Za Ljiljanu", "Sjećaš li se Sanja", to su najdraže - naglasio je Petar.

Petar nije imao priliku da uživo sluša Tomu, jer je u to vrijeme bio dijete. Zato posebno mjesto u njegovoj kući zauzima slika Tome Zdravkovića.

- Imam to pošto mi on strašno nedostaje u životu kao svima nama koji smo voljeli njegovu muziku. Zato sam odlučio da napravim sebi sliku da imam svakodnevno da gledam, da posmatram. Nisam mogao da budem na njegovim koncertima jer tad kad je on stvarao i pjevao ja sam bio dijete - rekao je Petar.

Pored brojnih kaseta, ploča, knjiga i drugih rekvizita koje Petar posjeduje, ljubomorno čuva i vino Tome Zdravkovića. Vino je stiglo čak iz Beograda.

- Povodom 25 godina od smrti Tome Zdravkovića izašlo je i crno i bijelo vino, kao i još jedno crno koje je malo skupocjenije. Uspio sam da preko prijatelja u Beogradu nabavim vina. Nisam probao pošto ne želim to da otvaram, samo kao jedan rekvizit da se malo divim i gledam - rekao je Petar.

Petar se kolekcionarstvom bavi već 30 godina. Za to vrijeme sakupio je sve kasete, ploče i 25 postojećih singlova. nedostaje mu samo pet da upotpuni svoju kolekciju.

Јednino što još nije stigao da pogleda jeste film "Toma", ali kaže, da će to uskoro i učiniti.