latinica  ћирилица
22/10/2021 |  12:14 ⇒ 12:37 | Autor: RTRS

Vodopadi Ilomske, skriveni dragulj Srpske (FOTO)

Sigurno ste mnogo puta prošli putem Kneževo-Travnik potpuno nesvjesni kakvo blago se krije tik pored puta.
Vodopadi Ilomske, skriveni dragulj Srpske - Foto: RTRS
Vodopadi Ilomske, skriveni dragulj SrpskeFoto: RTRS

Na podvlašićkoj visoravni, odnosno između Korićanskih stijena i Marića i Imljanskih stijena, kriju se dva prirodna dragulja, vodopadi Ilomske, Veliki i Mali vodopad na Ilomskoj.

Veliki vodopad na Ilomskoj važi za jedan od najljepših vodopada na prostoru Republike Srpske i BiH. Ovaj skriveni raj prirode sve češće posjećuju ljubitelji prirode i planinari, a litice kod Velikog vodopada predstavljaju pravi izazov za alpiniste.

Vodopadi se nalaze na visinama od 750 m i 780 metara, za 350 metara niže od Korićanskih i Imljanskih stijena, a upravo to ih čini teško primjetnim u kanjonu Ilomske.

Na samo nekoliko desetina metara od Velikog vodopada, rijeka Ilomska pravi Mali vodopad.

Na pojedinim mjestima voda pravi "zavjese" koje se niz stijene slivaju preko velikih površina prekrivenih mahovinom. Ako se na vodopade Ilomske uputite u proljeće, dok vegetacija nije još bujna, možete uočiti oba vodopada, tik jedan iznad drugog.

Za koje god godišnje doba se odlučite, ovi magični predjeli okrijepiće vas i odmoriti vas od gradske vreve.

Prostornim planom Republike Srpske do 2025. godine planirano je uspostavljanje zaštićenog područja Vlašić-Ilomska klisura-Modro polje, u kategoriji Zaštićeni prirodni predio.