latinica  ћирилица
22/10/2021 |  19:04 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

SPC najsnažniji dio identiteta srpskog naroda (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je Srpska pravoslavna crkva najsnažniji dio identiteta srpskog naroda.
Porfirije i Milorad Dodik - Foto: RTRS
Porfirije i Milorad DodikFoto: RTRS

Dodik je rekao da je Republika Srpska u posljednjih 20 godina izgradila i obnovila mnoge hramove i manastire, odnosno da je to učinio narod koji vjeruje, koji je privržen SPC i koji zna da je SPC najsnažniji element srpskog identiteta.

- To nas je očuvalo kao narod. Da nije bilo SPC mi bi danas bili rasuti po nekim drugim identitetima i samo rijetki bi pisali neke naučne knjige i mi ovdje ne bismo postojali - rekao je on.

Dodik je istakao da je posjeta patrijarha Eparhiji banjalučkoj veoma značajna, te da je Republika Srpska danas dočekala njegovu svetost u molitvi za dobro zdravlje vjerujućeg naroda.

- Uvijek je posjeta patrijarha prilika za nadahnuće, dobrobit i dar za narod ovog prostora. Dobili smo niz dobrih poruka koje idu za tim da moramo da se okupimo, da budemo jedinstveni, da vjerujemo jedni drugima, da imamo dovoljno strpljenja, da nađemo volju i snagu da drugoga razumijemo i prihvatimo i onda kada se ne misli isto - rekao je Dodik nakon sastanka patrijarha srpskog Porfirija sa rukovodstvom Republike Srpske i predstavnicima pojedinih političkih partija, te dodao:

- Ovo je naša zemlja, naš kraj, mi i o ovome želimo da odlučujemo, a SPC i naša vjera nas uči da to uradimo smireno, posvećeno i jedinstveno.