latinica  ћирилица
22/10/2021 |  19:43 | Autor: SRNA

Slovenija: Zabrinutost i zbog falsifikovanih kovid potvrda

Direktor slovenačkog Instituta za javno zdravlje Milan Krek izrazio je danas u Ljubljani zabrinutost zbog epidemiološke situacije u zemlji, ali i pojave neodgovorne zloupotrebe, odnosno falsifikovanja kovid potvrda.
Ljubljana (foto: Roman Babakin / shutterstock.com) -
Ljubljana (foto: Roman Babakin / shutterstock.com)

Krek kaže da se Slovenija ubraja među države u EU s najnižom stopom vakcinisanosti, te da vlada zabrinutost da će se epidemiološka situacija dodatno pogoršati.

On je na konferenciji za novinare govorio o trenutnom stanju u vezi sa epidemijom i mogućem razvoju četvrtog talasa epidemije.

- Raste broj zaraženih i hospitalizovanih, pune se jedinice za intenzivnu njegu, a reprodukcioni broj širenja epidemije je 1,28, što nas sve može dovesti u vrlo tešku situaciju. Možda se moramo pripremiti za teža vremena ako se ne budemo držali pravila - ocijenio je Krek.

On je apelovao da se vakcinišu svi koji to još nisu učinili, dodavši da bi bez vakcina i propisanih epidemioloških uslova za putovanja i aktivnosti /preboljeli, vakcinisani, testirani/ stanje bilo još mnogo teže nego što jest, a osudio je one koji kopiraju tuđe podatke s kovid potvrda.

- Imamo informacije da se kju ar /QR/ kodovi s kovid propusnica kopiraju i razmjenjuju, što je neodgovorno, neetično i za svaku osudu - kaže Krek, dodavši da bi oni koji tako "zaobilaze" pravila mogli i krivično odgovarati.

Epidemiolog Mateja Logar, koja vodi Vladin stručni tim za kovid 19, upozorila je na ozbiljnost epidemiološke situacije i pozvala na uzdržanost i izbjegavanje većih okupljanja i druženja iduće sedmice, kada dolaze prvi školski praznici.

Infektolog Bojana Beović ocijenila je da će epidemija "vjerovatno trajati još do proljeća", prenose mediji.

Slovenačka Vlada saopštila je da je u posljednja 24 sata potvrđeno 1.965 novih slučajeva virusa korona, uz devet umrlih, a u bolnicama je 10 odsto više oboljelih nego prije sedam dana.