latinica  ћирилица
25/10/2021 |  11:00 ⇒ 11:01 | Autor: RTRS

Čavara: Bošnjačka politička elita gura BiH u još veću krizu

Nespremnost bošnjačke političke elite da razgovara o rješavanju ključnih problema, jasno gura BiH u još veću krizu, izjavio je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.
Marinko Čavara (foto: Dženan Kriještorac / radiosarajevo.ba) -
Marinko Čavara (foto: Dženan Kriještorac / radiosarajevo.ba)

- Pogledajte samo hajku koja se vodi protiv svih onih koji ne misle kako oni žele, osim ovih "lutaka na koncu" kao što su Komšić, Dunović... - rekao je Čavara i dodao da je oni, koji ne žele razgovarati na temeljima ustrojstva BiH, uništavaju u suludoj želji da ostvare unitarnu i jednonacionalnu BiH.

On je ukazao na prisustvo stalnih tenzija ko je kriv, te ukazao da jednu veliku krivicu snosi visoki predstavnik koji je na odlasku donio čudnu odluku za koju ne vidi smisao i svrhu u odnosu na puno toga drugog što je trebalo da uradi, pogotovo da donosi zakon.

- To je apsolutno neprihvatljivo. Znači, ukoliko imamo demokratski izabranu vlast koja može donositi zakone, onda tu visoki predstavnik nema šta raditi, osim ako nije korumpiran i to stvara dilemu kod svih nas, zašto je to uradio, dan-dva prije odlaska, što nema nikakve logike - rekao je Čavara za Nezavisne novine.

On je dodao da je izborna reforma trebalo da se provede na osnovu Mostarskog sporazuma od prošle godine, te dodao da bez odluke o legitimnom predstavljanju nema uslova za demokratske izbore. "SDA i probošnjačke stranke pokušavaju izgurati Srbe i Hrvate iz razgovara i nadam se da međunarodna zajednica nije više tako naivna", rekao je Čavara.

Za smjenu glavnog tužioca BiH Gordane Tadić je rekao da je očigledno "šta je na sceni", te podjetio na napade na bivšeg predsjedavajućeg VSTS-a Milana Tegeliju zato što nije bio poslušnik "sarajevske, bošnjačke elite".

On je dodao da je protiv Tadićeve bio insceniran disciplinski postupak, kao i da su se članovi disciplinske komisije sastajali u prostorijama SDA, sa direktorom OBA, koji je optužen za krivična djela.

- Izgleda da je SDA važno držati pod kontrolom represivni aparat i zaustaviti afere koje su u toku i onda voditi političke progone svih neistomišljenika - ocijenio je Čavara.