latinica  ћирилица
27/10/2021 |  09:08 ⇒ 09:08 | Autor: SRNA

Počinje Međunarodni festival gitare

Šesti međunarodni festival gitare "Gitar junajted" počinje sutra u Kulturnom centru u Istočnom Novom Sarajevu.
6. međunarodni festival gitare u Sarajevu (Foto: guitarunitedfest.com) -
6. međunarodni festival gitare u Sarajevu (Foto: guitarunitedfest.com)

Prema programu, predviđeno je održavanje četiri koncerta, a festival će trajati do 31. oktobra.

Program prve večeri otvara Ištvan Remer, umjetnik iz Hrvatske i profesor Muzičke akademije u Zagrebu, doajen gitaristike i klasične gitare na prostoru bivše Јugoslavije.

Druge festivalske večeri u petak, 29. oktobra, umjesto ranije najavljenog koncerta flamenko gitariste Rafaela Anduhara nastupiće Dani Hernandez, a biće održana i grupna majstorska radionica.

U svom umjetničkom radu Dani Hernandez bavi se i fuzijom flamenka sa džezom, poljem na kome je uspostavio saradnju sa značajnim umjetnicima Rubenom Reboledaom i Pau Martinezom.

Treće festivalske večeri u subotu, 30. oktobra, nastupiće Tanos Mičalas, gitarista iz Grčke.

U okviru Šestog međunarodnog festivala gitare u nedjelju, 31. oktobra, predviđen je "Podijum za mlade".

Festival "Gitar junajted" nastao je radi promocije i unapređenja gitarističke i muzičke umjetnosti okupljanjem i interakcijom izvođača, predavača, đaka, studenata i publike.

Programska orijentacija festivala, s klasičnom gitarom u centru pažnje, uključuje i najraznovrsnije muzičke žanrove, soliste i ansamble i sve što je u vezi sa gitarom kao instrumentom.

Prvi međunarodni festival gitare "Gitar Fest Sarajevo Ist" održan 2016. godine postigao je izvanredan uspjeh i svrstao se u prvorazredne događaje kulture u Istočnom Sarajevu čiji je značaj prevazišao okvire grada, BiH, pa i regiona.