latinica  ћирилица
27/10/2021 |  15:07 ⇒ 17:34 | Autor: RTRS

U Trebinju masovna imunizacija trećom dozom vakcine protiv virusa korona (VIDEO)

U svim Domovima zdravlja u Srpskoj počela je vakcinacija trećom, buster dozom vakcine protiv korona virusa. Obebijeđene su dovoljne količine vakcina.

Na području Trebinja, sprovedena je prva masovna imunizacija trećom dozom, ali problem je nedovoljan procenat vakcinisanih prvom i drugom dozom.

Hercegovina i dalje bilježi porast broja novooboljelih, samo u Trebinju sedmično više od stotinu lica.

I dok je u Hercegovini manja zainteresovanost za vakcinaciju prvom i drugom dozom vakcine više od 400 Trebinjaca, uglavnom starijih od 65 godina, nije imalo dilemu oko primanja treće.

Prva masovna vakcinacija buster dozom Sputnjika odvija se je bez problema.

Vakcinacija trećom dozom je organizovana za one građane koji su krajem marta revakcinisani.

- U sve Domove zdravlja dopremljene su dovoljne koliline vakcine i na sedmičnom niovu ide isporuka za Hercegovinu - epidemiolog Institut za javno zdravstvo regionalni centar istočna Hercegovina Јulija Kralj.

- Fokus je na starijim licima, onima koji imaju slabiji iunitet i hronične bolesti, a onda i onima koji žele, a prošlo je šest-osam mjeseci od imunizaicje - rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Dok je situacija sa novozaraženim na području Srpske u blagom smirivanju, u Hercegovini je i dalje veoma složena.

Sedmični broj oboljelih već jedanaestu nedjelju zaredom je oko stotinu ili više lica. Ljekari apeluju na stanovništvo, posebno mlađe da se vakcinišu.

- Mogu bez azazivanja za Sinofarm i Sputnjik. Za Fajzer se organizuju grupe, i to može za dan - dva - izjavila je epidemiolog Doma zdravlja Trebinje Јelena Durić.

Bolnički kapaciteti u Srpskoj su trenutno na trećini popunjenosti. Međutim, ljekari upozoravaju da se to vrlo brzo može promijeniti.

Problem, je objašnjavaju, što u ovakvoj situaciji trpe hronični bolesnici koji trebaju zdravstvenu pomoć, a nisu oboljeli od Kovida-19.

Oni čekaju preglede i hospitalizaciju. Odgovornost prema njima i sebi, ponavljaju, može se pokazati jednostavno - vakcinacijom.