latinica  ћирилица
01/11/2021 |  17:24 ⇒ 22:51 | Autor: RTRS

Stogodišnjica dolaska Donaca u Bileću (VIDEO)

Povodom stogodišnjice dolaska Donskog kadetskog korpusa u Bileću u ovoj opštini je počela trodnevna manifestacija "Doncima u čast", koju priređuju bilećki Zavičajni klub "Osvit" i lokalna uprava.
Stogodišnjica dolaska Donaca u Bileću - Foto: RTRS
Stogodišnjica dolaska Donaca u BilećuFoto: RTRS

Svečani doček priređen je u zgradi opštinske uprave, a program će biti večeras nastavljen svečanom akademijom.

Na današnji dan prije sto godina Bileća je pružila utočište za oko 400 ruskih kadeta, pripradnika čuvenog Donskog korpusa, koji su bili protjerani iz Rusije. U varošicu, koja im je na pet godina postala drugi dom, nakon jednog vijeka stigli su sadašnji članovi ove elitne vojne jedinice i škole.

- Čast nam je što smo na srpskoj zemlji koja je pružila utočište našim kadetima tada - ističe Andrej Rimabjlo Aleksandrovič, komandant Trećeg Donskog korpusa.

Veze sa potomcima bilećkih Donaca, ali i sa sadašnjim pripadnicima jedinice, su od velikog značaja ne samo za Bileću, nego i Republiku Srpsku, ističu oragnizatori ove manifestacije.

Donci su u Hercegovini ostavili veliki trag u školstvu, kulturi, zdravstvu, arhitekturi, i te veze i mostove treba obnovljati i učvrstiti.

Načelnik opštine Veselin Vujović naglašava da je velika čast to što je Bileća bila u prilici da prije stotinu godina pruži ruku pomoći ruskoj braći.

- Imamo podatke da su tridesetak bilećkih Donaca postali doktori nauka. To je velika intelektualna zajednica, samo neki od njihovih potomaka jednom da dođu u Bileću to je velika stvar - kaže Miodrag Hrnjez Ljumo, predjednik ZK "Osvit".

Gosti iz Rusije razogovarali su sa predstavncima lokalne uprave i privrednicima o mogućnostima saradnje na svim poljima, od kulture do privrede.

Program manifestacije nastavlja se sutra posjetom ruskom groblju u Bileći, te izložbom i projekcijom dva dokumenatrna filma o petogodišnjem boravku ruskih kadeta u Bileći.