latinica  ћирилица
15/11/2021 |  16:22 ⇒ 16:23 | Autor: RTRS

Lazić: Spomen-obilježje na Kazanima neadekvatno bez broja srpskih žrtva

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić smatra da spomen obilježje ubijenim Srbima na Kazanima nije podignuto na adekvatan način, jer na njemu nije navedeno koliko je tačno Srba ubijeno i ko su izvršioci zločina.
Veljko Lazić - Foto: SRNA
Veljko LazićFoto: SRNA

Lazić kaže da ovo spomen obilježje nije podignuto u skladu sa običajima i tradicijom srpskog naroda, jer na njemu nema pravoslavnog krsta i ćiriličnog pisma.

On je rekao Srni da porodice poginulih i nestalih iz Republike Srpske nikada neće odustati od postavljanja spomen-ploča ubijenim Srbima na prostoru Federacije BiH.

Lazić je naveo da su u nekim mjestima u FBiH uspjeli da postave spomen-ploče, ali i dalje ima dosta mjesta gdje od federalnih, kantonalnih i opštinskih vlasti nisu dobili saglasnost za njihovo postavljanje.

- Nije udovoljeno više puta ponovljenom zahtjevu Republičke organizacije za postavljanje spomen-ploče ubijenim pripadnicima ЈNA u Sarajevu u Dobrovoljačkoj ulici, Tuzlanskoj koloni, groblju `Lav` - istakao je Lazić.

On je podsjetio da su spomen-ploče ubijenim Srbima postavljene u FBiH u Gostovićima, Јelačićima, Glamoču-Kamen, Јajcu, te u Novom Gradu kod Odžaka.

Lazić je naveo da su skrnavljene spomen-ploče ubijenim Srbima podignute na Crnom vrhu kod Zvornika, u Gostovićima kod Zavidovića, te u Јelačićima kod Kladnja.

On je napomenuo da, za razliku od FBiH, u Republici Srpskoj ima dosta spomen-ploča stradalim Bošnjacima za čije postavljanje opštinske vlasti nisu tražile nekakvu posebnu saglasnost i te ploče niko ne skrnavi i ne ruši.

Lazić je podsjetio da je Republička organizacija još 2007. godine pokrenula inicijativu da se u FBiH podignu spomen-ploče na mjestima gdje je u proteklom ratu bilo masovno stradanje Srba.

Na Kazanima, području Starog Grada u Sarajevu, danas je otkriveno spomen-obilježje posvećeno ubijenim sarajevskim Srbima tokom 1992. i 1993. godine.