latinica  ћирилица
20/11/2021 |  19:57 ⇒ 21:30 | Autor: RTRS

Obilježene 103 godine od ulaska srpske vojske u Banjaluku (FOTO/VIDEO)

Obilježene su 103 godine od ulaska srpske vojske u Banjaluku. Nakon herojske borbe i proboja Solunskog fronta, 15. septembra 1918. godine, srpska vojska je za 45 dana oslobodila Beograd, a u Banjaluku je ušla 21. novembra. U Prvom svjetskom ratu poginulo je oko 1,3 miliona Srba, gotovo trećina stanovništva tadašnje Srbije. U proboju Solunskog fronta učestvovalo je 15.000 Srba sa prostora BiH.
Obilježavanje 103 godine od ulaska srpske vojske u Banjaluku - Foto: SRNA
Obilježavanje 103 godine od ulaska srpske vojske u BanjalukuFoto: SRNA

Ulicama Banjaluke defile konjice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Učesnici "Marša slobode srpske vojske", a uz taktove Marša na Drinu prošetali su Gospodskom ulicom do spomenika banu nekadašnje Vrbaske banovine Svetislavu Milosavljeviću gdje su položeni vijenci i cvijeće.

Davne 1918. godine istim banjalučkim ulicama koračala je ponosna srpska vojska.

- Čini mi se da je sve više događaja u posljednje vrijeme koje obilježavamo na pravi način jer je jako bitno da se podsjetimo ako smo zaboravili, sve te bitne datume i događaje iz naše istorije - rekao je Aleksandar Јovanović asistent dirigenta Policijskog orkestra.

Više nikada ne smije se dogoditi da Srbi budu u zajednici ili organizaciji koja će proizvesti da budu suprotstavljeni jedni drugima, poručeno je iz Banjaluke.

Foto: RTRS

- Nismo slobodu dobili na poklon. Veliki dio naših predaka je u sastavu srpske vojske probijao Solunski front i oslobađao Srbiju i krajeve koji su kasnije postali Kraljevina Јugoslavija - kaže Duško Milunović ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske.

Foto: SRNA

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Miodrag Kapor dodao je da je sloboda jedna od najskupljih srpskih riječi.

Foto: RTRS

- I zato Srbi gdje god se nalazili moraju da slave slobodu i da se sjećaju onih koji su nam je donijeli - dodao je Kapor.

Banjaluka je ponosna i slobodna i neraskidive su veze srpskog naroda gdje god živio. Dužnost je svih čuvanje herojstva od zaborava.

- Važno je isto tako da sačuvamo kontinuitet, da s ponosom kažemo da je prethodna administracija jednom racionalnom odlukom uspostavila sjećanje na ovakav datum i on je postao zvaničan - istakao je Draško Stanivuković gradonačelnik Banjaluke.

Obilježavanje 103 godine od ulaska srpske vojske u Banjaluku počelo je parastosom u Hramu Hrista Spasitelja za sve nestale i poginule borce i civile u Prvom svjetskom ratu. U porti Hrama upriličen je i prigodan kulturno-umjetnički program.