latinica  ћирилица
22/11/2021 |  19:18 ⇒ 23/11/2021 | 07:16 | Autor: RTRS

Višković pozvao sindikalce na sastanak; Na dnevnom redu povećanje plata (VIDEO)

Načinom na koji je najavljeno rasterećenje privrede i iznosom povećanja plate radnika za sljedeću godinu nisu zadovoljni u Savezu sindikata.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Kažu, nekorektno je i što u razgovorima o tome nisu i oni učestvovali.

Iz Vlade Srpske dobili su poziv za sastanak zakazan za sutra u podne. Iz Unije udruženja poslodavaca poručuju da je ovo samo nastavak realizacije memoranduma iz 2017. koji su oni potpisali sa izvršnom vlašću, kojim je predviđeno smanjenje oporezivanja rada i vraćanje na nivo iz 2008. godine.

Zašto se o platama zaposlenih razgovaralo bez predstavnika radnika? Ovo pitaju u Savezu sindikata, reagujući na dogovor poslodavaca i izvršne vlasti da bude smanjena zbirna stopa poreza i doprinosa i pređe na bruto model obračuna ličnih dohodaka.

Time nisu zadovoljni, jer smatraju da mnogo ne dobijaju ni radnici ni poslodavci. Svoje mišljenje imaće priliku reći i sutra u Vladi gdje su pozvani na sastanak sa premijerom.

- Idemo sutra kod predsejdnika Vlade da čujemo šta su dogovorili sa predsjednikom Unije udruženja poslodavaca i šta to donosi radnicima. Nemamo problem da nešto što je dobro podržimo, ali ni da za ono što je loše kažemo da je loše - kategorična jed Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske.

- Sindikat nije dobro informisan, pošto je ovo mjera Vlade koja je dogovorena 2017. memorandumom Vlade i poslodavaca, da se smanjenjem oporezivanja rada pomogne privredi. Mi smo dogovorili da sva ta rasterećenja idu u povećanje plate radnika - pojasnio je Saša Trivić, predsjednik UUPRS.

Poslodavci podsjećaju da je u okviru tog memoranduma u dva navrata povećana plata.

U Savezu sindikata računaju koliko bi radnici sa različitim mjesečnim primanjima trebalo da dobiju novim smanjenjem oporezivanja rada. Od 14 do 22 marke, tvrde, nije neki iznos.

- 1.300 maraka plata dobiće takvom odlukom povećanje 20 maraka. Radnik u realnom sektoru koji ima 700 dobiće 18 , ko ima 800 dobiće 16, a ko ima 900 povećanje je 17 maraka - navodi Mišićeva.

- Drago mi je da je Vlada ispunila svoje obavećanje iz 2017, ali mi nije drago što Sindikat ne primjećuje želju Vlade i poslodavaca da se popravi status radnika u privredi. Poslodavci u zadnje tri godine imaju povećanje plata sedam odsto goidšnje, što nije malo - dodaje Trivić.

U Fiskalnom savjetu Republike Srpske kažu da bilo kakvo povećanje plata u ovom trenutku može da poveća potražnju i potrošnju koja značajno utiče na ekonomski rast.

- To je dobar metod, pri čemu Vlada mora u budžetu obezbijediti prihode iz drugih izvora kako ne bi napravila budžetski deficit. To povećanje neće biti značajno u ekonomskom smislu, ali ipak svako povećanje dobro je došlo - naglasio je Milenko Krajišnik, predsjednik Fiskalnog savjeta Srpske.

U Vladi i Uniji poslodavaca kažu da bi vlasnici preduzeća trebalo da se odreknu dijela dobiti kako bi bilo znatnije povećanje ličnih dohodaka.

Po toj računici, premijer Srpske Radovan Višković kaže da bi u sljedećoj godini plate bile povećane za pet do deset odsto.