latinica  ћирилица
23/11/2021 |  10:46 ⇒ 10:49 | Autor: RTRS

Potpisan ugovor o saradnji između Filološkog fakulteta i Dječijeg pozorišta Srpske

Dekan Filološkog fakulteta profesor doktor Biljana Babić i direktor Dječijeg pozorišta Republike Srpske Ljiljana Labović Marinković potpisale su Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji između Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i Dječijeg pozorišta Srpske.
Ljiljana Labović Marinković i Biljana Babić - Foto: RTRS
Ljiljana Labović Marinković i Biljana BabićFoto: RTRS

Ovim ugovorom dvije institucije uspostavljaju saradnju motivisanu željom za očuvanjem i njegovanjem srpskog književnog jezika i jezičke kulture, što je naročito važno u edukaciji najmlađih.

Mališani koji dolaze u Dječije pozorište, gledajući predstave uranjaju i u duh svog jezika koji i kroz svjetsku i zavičajnu literaturu čuju na književnom jeziku.

Zato je Dječije pozorište, kako je govorio i profesor Milorad Telebak utočište čistog i pravilnog književnog jezika, koji se nažalost sve manje njeguje u javnom prostoru i  komunikaciji.

Nakon potpisivanja Ugovora studenti Filološkog fakulteta prisustvovali su izvođenju predstave "Јablan",Petra Kočića, u režiji Duška Mazalice.

Time je na simboličan način i ozvaničena saradnja dviju institucija jer Petar Kočić i jeste tačka susreta teatra, književnosti i jezika.